Telefonisch consult via Zoom of Skype ?

Een online behandeling of coaching,
dat kan toch niet met fysiotherapie?

De Corona crisis heeft er voor gezorgd dat we creatiever omgaan met onze beperkte mogelijkheden. Een van die mogelijkheden betreft een telefonisch consult, een begeleiding via beeldbellen met b.v. Skype, Facetime of Zoom maar ook wandelcoaching behoort tot de mogeljikheden.
In sommige gevallen is dit een heel aanvaardbaar alternatief voor een manuele behandeling.


Met name in gevallen van slapeloosheid, stress, angst, houdingsproblematiek, ademtherapie e.d is een online sessie een goed alternatief. Met name als je behandelaar een psychosomatisch fysiotherapeut is.


Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die vooral ingezet wordt bij cliënten die een aandoening hebben met een chronisch* karakter. Verbale begeleiding is daarbij een vaak gebruikte vorm van begeleiding om mensen te helpen om in balans te komen en dat gaat prima via de telefoon of computer.


Een psychosomatische fysiotherapeut heeft hiervoor een drie-jarige post-HBO studie gevolgd na zijn afstuderen als algemeen fysiotherapeut. 


* Chronisch karakter:
Klachten die langer duren dan 8 weken of klachten die terugkeren na een aanvankelijk herstel.
Denk hierbij aan lichamelijke -, psychische en emotionele klachten en : slaapproblemen, vermoeidheid, hyperventilatie, kaak-knarsen, nek en schouderpijn, buikpijn, syndroom van Tietze, lage rugpijn, burn-out, Stress etc.

Chronische Lichamelijke signalen:

 • Algehele vermoeidheid
 • Overmatig transpireren
 • Maag- buikklachten
 • Kaak klachten
 • Tinnitus
 • Benauwd gevoel
 • Hoofdpijn
 • Druk op de borst
 • onrust gevoelens
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Beverige of trillende handen
 • Tintelingen in vingers, armen of benen

Chronische Gevoelsmatige signalen:

 • Piekeren, malen
 • Machteloosheid
 • Gevoel van onvoldoende greep op je leven hebben
 • Snel geëmotioneerd
 • Gevoel van gejaagdheid
 • Concentratie stoornissen
 • Geestelijk vermoeid
 • Gevoelens van Angst
 • Lusteloosheid
 • Schrikachtig
 • Prikkelbaarheid, irritatie
 • Neerslachtig, somber
 • Cynisme, verbittering
 • Het gevoel hebben uit balans te zijn
 • Neerslachtigheid, somberheid
 • Gevoel van onzekerheid

Chronische Gedragsmatige signalen:

 • Hyperventilatie
 • niet kunnen inslapen of doorslapen
 • niet kunnen genieten
 • druk en veel praten
 • toenemend klagen, verwijten
 • zich terugtrekken, isoleren
 • overactief zijn, niet stil kunnen zitten of staan
 • neiging om moeilijke situaties te vermijden
 • niet meer kunnen genieten en kunnen ontspannen
 • overmatig eten, roken, alcohol- en koffie gebruiken

Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut online?

Veel klachten met een chronisch karakter hebben te maken met 'stress' en 'spanning'. Stress wordt begrepen als een overbelasting van je systeem, een ontregeling tussen draagkracht en draaglast. Je lichaam geeft het aan als je - vaak onbewust - over je grenzen heen gaat!


Iedere klacht of kwaal is een signaal
Ieder signaal vertelt een verhaal
In ieder verhaal staat jouw behoefte centraal

De psychosomatisch werkende fysiotherapeut zal je kunnen begeleiden in het aanleren hoe jij je het verstoorde evenwicht kunt herstellen. Hoe je de balans tussen je lichaam, je gedachten, je emoties en je leefomgeving kunt herstellen.


Samenvattend:
Een psychosomatische fysiotherapeut leert je als cliënt om
 - op een nieuwe wijze te 'luisteren' naar je lichaam
 - om vervolgens met deze informatie aan de slag te gaan, zodat je kunt ontdekken hoe je je klacht kan beïnvloeden, en er conclusies uit kan trekken
 - hoe je vervolgens de balans in gezondheid te herstellen
 - zodat je met de energie die dit je oplevert je kan gaan richten op wat jij graag wilt doen

Regelmatig lukt dat zo goed, dat de klacht oplost en verdwijnt.


Klik hier voor het artikel "herstel je balans" uit Psychologie Magazine

Hoe ziet een online behandeling er uit?

De online Fysiotherapeut leert je verschillende oefeningen waarbij je leert, hoe je hoe je op een eenvoudige wijze, kunt ontspannen of  je energie kunt verhogen.
Je leert ook hoe je je denken tot rust kunt brengen of je hoofd zelfs kunt leegmaken.


De online fysiotherapeut ziet waar jij je spieren aanspant en geeft feedback waar je onbewust spieren vastzet in je lichaam. Je ervaart dan wat het gevolg hiervan is op je op je ademhaling en energie niveau. Je krijgt misschien ook een idee waarom je je spieren aanspant.

Je kan ontdekken hoe je om gaat met pijn en welke gedachten je daar over hebt, zelfs als je helemaal geen stress ervaart. Deze behandeling is, denk ik, vergelijkbaar met haptonomie.

Maar de PSF gebruikt ook oefeningen waarbij je kunt ontdekken hoe je omgaat met persoonlijke grenzen, of hoe je gemakkelijk ruimte kunt maken voor jezelf, hoe je om gaat met stress, maar ook hoe je omgaat met zachtheid.


Tijdens de behandeling probeert de PSF ook te achterhalen of er sprake is van:
- een grote werkdruk, - kleinere- of grotere conflicten, - emotionele gebeurtenissen
- relationele problemen op werk of privé, - verlies van een lichamelijke functie, van werk of van dierbaren, - ernstige ziekteprocessen, - een gebeurtenis uit je verleden die veel indruk heeft achter gelaten en of dat een relatie heeft met je lichamelijke klacht. Maar onthoudt: PSF is géén praat therapie!


Gedachten en overtuigingen over je zelf kunnen een cruciale rol spelen bij het ervaren van stress. Gedachten als: "ik houdt het niet vol", "ik kan niet meer", "ik wil geen watje zijn", "ik moet doorgaan" maken dat je op den duur uitgeput raakt. Zorg voor een dierbare, conflicten op het werk, een gebrek aan steun, te veel MOETEN doen zijn allemaal factoren die bijdragen aan een onbalans tussen draagkracht en draaglast.


Klik hier voor het artikel "terug in balans"

Waarin verschilt de begeleiding met een behandeling door een psycholoog?

Met een psycholoog praat je over je gevoelens en gedachten die optreden tijdens de problemen waarbij je hulp nodig hebt. De psycholoog probeert je te helpen met het vinden van antwoorden op je hulpvraag en gaat daarbij vaak in op het verleden.

Bij de online fysiotherapeut kun je ook praten over je gevoelens en problemen maar dat wordt altijd gerelateerd aan wat er in je lichaam gebeurt. De online fysiotherapeut richt zich in eerste instantie op vergroting van  lichamelijke bewustwording = 'luisteren' naar je lichaam. 

Met welke disciplines werkt een online fysiotherapeut samen?

Ik werk als PSF samen met medisch psychologen, revalidatieartsen, neurologen, psychologen, huisartsen, POH_GGZ en collega fysiotherapeuten.

Wat zijn de kosten voor online fysiotherapie?

Als je in voldoende mate aanvullend verzekerd bent, dan worden de kosten door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed.

Als je niet aanvullend verzekerd bent bedragen de kosten van online begeleiding op € 45,= per 30 minuten.
Gezien de goede resultaten, dragen soms ook werkgevers geheel of gedeeltelijk bij in de kosten voor online begeleiding.

Kan ik ook een consult krijgen, als ik in Amsterdam woon?

Natuurlijk, het mooie van online begeleiding is dat het niet meer uitmaakt waar je woont. Je hebt ook geen reiskosten.

Mijn cliënten komen vooral uit de regio Barneveld, Voorthuizen, Hoevelaken, Nijkerk, Achterveld of Amersfoort. Maar ik heb ook cliënten uit Zeist, Dronten, Amsterdam en zelfs uit Boekel.

Ter afsluiting: het verhaal van Marloes

Marloes kampt al jaren met vage klachten. Soms heeft ze een duidelijk gevoel van ademnood en luchttekort. Dan kan ze moeilijk slikken en voelt het net alsof er iets in haar keel zit. Ze ziet er steeds vaker tegenop om naar andere mensen te gaan. “Je weet maar nooit” of haar klachten daar ineens opspelen.


Marloes heeft ook geen controle over haar klachten. De laatste tijd krijgt ze ook last van haar hart. De dokter kan voor haar hartkloppingen geen duidelijke oorzaak vinden. Hij stelt ademtherapie door een fysiotherapeut voor. Marloes ziet dit niet zitten. Ze is niet gerust gesteld dat haar huisarts niets heeft gevonden, het maakt haar juist angstig. Als er niets te vinden is moet er toch wel iets ernstigs aan de hand zijn!!


Ze is wel eens bang dat ze op korte termijn dood zal gaan. Thuis werkt ze hard en nauwgezet. Daar mankeert er gelukkig niets aan. Twee keer per week worden de ruiten gedaan en iedere dag wordt er even stof gezogen. Het interieur ziet er uit als een plaatje. Ook haar kleding en die van de kinderen is om door een ringetje te halen.


De laatste tijd raakt Marloes echter steeds meer vermoeid, zij voelt zich soms moedeloos. Uiteindelijk luistert ze naar de raad van een vriendin die haar naar Mark ten Seldam verwijst omdat die haar goed geholpen heeft toen ze zelf in een moeilijke periode zat en last had van vage buikpijn.

In plaats van een behandeling stelt Mark aan Marloes voor dat ze haar klachten eens “gaat onderzoeken” om te leren luisteren naar de boodschap van haar lichaam.


Marloes luistert zeer sceptisch naar zijn verhaal, maar ze staat wel open om haar klachten eens in een ander perspectief te onderzoeken. In de therapeutisch veilige situatie is zij in staat om haar benauwdheid en fysieke spanning te voelen. Ze ontdekt dat haar klachten ontstaan uit perfectie.
Ze wil alles zo goed mogelijk doen; een goede moeder en echtgenote zijn, een steun voor haar vriendinnen. Eigenlijk blijkt ze heel bang te zijn om tekort te schieten. Dat geeft haar een gevoel van afwijzing. Afwijzing geeft haar een leeg gevoel in haar buik, een gevoel van “niets waard” te zijn.


Dit blijkt een heel oud gevoel te zijn. Via enkele, voor Marloes, pijnlijke situaties herinnert ze zich een situatie op de kleuterschool met de juffrouw. Toen voelde ze zich zo afgekeurd, zo waardeloos. Die pijn van toen voelt ze nu weer in haar hart. Om die verschrikkelijke pijn nooit meer te hoeven voelen heeft Marloes, toen ze vier jaar was, allerlei spiergroepen in haar lijf aangespannen. Daarbij komt de gedachte dat kennelijk alleen iets wat “goed” is meetelt. In vergelijkbare situaties heeft Marloes sindsdien altijd haar best gedaan. Zo voelde zij de pijn niet meer. Nu ze 35 is lukt het niet meer zo goed, zo gespannen te blijven doorgaan.


Marloes is erg gechoqueerd als ze erachter komt dat ze eigenlijk fysiek en emotioneels soms nog als een vierjarige reageert. Ze ziet ineens allerlei recente situaties in een heel ander perspectief. Een van de eerste beslissingen die ze neemt is nu te gaan doen wat goed voor haarzelf, in plaats van te doen wat anderen mogelijk van haar verwachten. Ze beseft dat ze heus wel haar best mag doen maar dat dit niet meer constant, en eigenlijk dwangmatig, hoeft plaats te vinden.


Die benauwdheid en die hartkloppingen waarvoor ze kwam ziet ze nu ook in een ander perspectief. Ze begreep die klachten toen niet zo. Als ze nu diezelfde signalen krijgt dan weet ze dat haar onbewuste haar een signaaltje geeft; waar wordt er (nog onbewust) door anderen iets van haar verwacht?


Marloes wordt zich zo veel bewuster van haar leven en beleven. Zij kan nog steeds op haar oude manier reageren maar ze heeft er nu een keuzemogelijkheid bij gekregen. Marloes heeft na deze ontdekking duidelijk meer energie en haar klachten zijn bijna verdwenen. Ze kan het nog nauwelijks geloven. Nu ze veel bewuster leeft ontdekt ze ook nieuwe pijngebieden. Hoewel ze het daar best wel eens moeilijk mee heeft denkt ze het nu op eigen kracht te kunnen redden.


Ze is de afgelopen tijd duidelijk gegroeid in haar gedrag. Een bijkomend “cadeautje” is dat ze bij haar kinderen en soms bij andere volwassenen haar “oude patroon” herkent. Het kost haar nu geen moeite hen open en begrijpend tegemoet treden. Ze begrijpt ook ineens waarom ze aan bepaalde mensen zo verschrikkelijk de pest heeft; die hebben ergens iets weg van die lerares van toen!

Heb je vragen?

Stel ze in onderstaand contactformulier.


Copyright 2019 - Mark ten Seldam - InnerChange

Insert Content Template or Symbol
>