Psychosomatische Fysiotherapie Hoevelaken

1. Wat is Psychosomatische Fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die vooral ingezet wordt bij cliënten die een aandoening hebben met een chronisch* karakter.


* Chronisch karakter:
Klachten die langer duren dan 8 weken of klachten die terugkeren na een aanvankelijk herstel.
Denk hierbij aan: slaapproblemen, vermoeidheid, hyperventilatie, kaak-knarsen, nek en schouderpijn, buikpijn, syndroom van Tietze, lage rugpijn, burn-out, Stress etc.
Als de arts niet in staat is om een heldere medische diagnose te stellen, dan worden deze klachten betitelt als Medisch Onverklaarde Klachten (MOK). Andere synoniemen die gebruikt worden zijn SOLK, Functionele klachten, Psychosomatische klachten, Surmenage, vage klachten, onbegrepenklachten etc.

Een psychosomatische fysiotherapeut heeft een drie-jarige post-HBO studie gevolgd na het afstuderen als algemeen fysiotherapeut. In de opleiding PSF word veel aandacht gegeven aan:
a. Hoe lichaam, psyche en emoties/gevoelens elkaar op een complexe wijze beïnvloeden én dat je dat proces kunt sturen!
b. Hoe de omgeving ook in staat is om invloed op je gezondheid uit te oefenen. Een lichamelijke klacht treedt altijd op in een sociale context b.v. benauwdheid op je werk als je een bepaalde collega ziet, moeheid als je naar ouders moet, hoofdpijn als je partner je niet begrijpt.

Insert Video

2. Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut?

Veel klachten met een chronisch karakter hebben te maken met 'stress' en 'spanning'. Stress wordt geduid als een overbelasting van je systeem, een ontregeling tussen draagkracht en draaglast. Je lichaam geeft het aan als je - vaak onbewust - over je grenzen heen gaat!


Iedere klacht of kwaal is een signaal
Ieder signaal vertelt een verhaal
In ieder verhaal staat een onbewuste behoefte centraal

De psychosomatisch werkende fysiotherapeut zal je kunnen begeleiden in het aanleren hoe jij je het verstoorde evenwicht kunt herstellen. Hoe je de balans tussen je lichaam, je gedachten, je emoties en je leefomgeving kunt herstellen.
Leert je om je stressreacties beter te kunnen begrijpen, zodat je die weer in gunstige zin leert beïnvloeden, worden ook je leef- en werkomstandigheden bij de behandeling betrokken.


Samenvattend:
Een psychosomatische fysiotherapeut leert je als cliënt om
 - op een nieuwe wijze te 'luisteren' naar je lichaam
 - om vervolgens met deze informatie aan de slag te gaan, zodat je kunt ontdekken hoe je je klacht kan beïnvloeden, en er conclusies uit kan trekken
 - hoe je vervolgens de balans in gezondheid te herstellen
 - zodat je met de energie die dit je oplevert je kan gaan richten op wat jij graag wilt doen

Regelmatig lukt dat zo goed, dat de klacht oplost en verdwijnt.


Klik hier voor het artikel "herstel je balans" uit Psychologie Magazine

Insert Video

3. Hoe ziet een behandeling PSF er uit

De PSFysiotherapeut leert je verschillende oefeningen waarbij je leert, hoe je hoe je op een eenvoudige wijze, kunt ontspannen of  je energie kunt verhogen.
Je leert ook hoe je je denken tot rust kunt brengen of je hoofd zelfs kunt leegmaken.


De PSF drukt op je lijf, masseert je en laat je lichamelijk ervaren waar je onbewust spieren vastzet in je lichaam. Je revaart dan wat het gevolg hiervan is op je op je ademhaling en energie niveau. Je krijgt misschien ook een idee waarom je je spieren aanspant.

Je kan ontdekken hoe je om gaat met pijn en welke gedachten je daar over hebt, zelfs als je helemaal geen stress ervaart. Deze behandeling is, denk ik, vergelijkbaar met haptonomie.

Maar de PSF gebruikt ook oefeningen waarbij je kunt ontdekken hoe je omgaat met persoonlijke grenzen, of hoe je gemakkelijk ruimte kunt maken voor jezelf, hoe je om gaat met stress, maar ook hoe je omgaat met zachtheid.


Tijdens de behandeling probeert de PSF ook te achterhalen of er sprake is van:
- een grote werkdruk, - kleinere- of grotere conflicten, - emotionele gebeurtenissen
- relationele problemen op werk of privé, - verlies van een lichamelijke functie, van werk of van dierbaren, - ernstige ziekteprocessen, - een gebeurtenis uit je verleden die veel indruk heeft achter gelaten en of dat een relatie heeft met je lichamelijke klacht. Maar onthoudt: PSF is géén praat therapie!


Gedachten en overtuigingen over je zelf kunnen een cruciale rol spelen bij het ervaren van stress. Gedachten als: "ik houdt het niet vol", "ik kan niet meer", "ik wil geen watje zijn", "ik moet doorgaan" maken dat je op den duur uitgeput raakt. Zorg voor een dierbare, conflicten op het werk, een begrek aan steun, te veel MOETEN doen zijn allemaal factoren die bijdragen aan een onbalans tussen draagkracht en draaglast.


Klik hier voor het artikel "terug in balans"

Insert Video

4. Waarin verschilt de PSF van gewone fysiotherapie?

De PSF schenkt naast aandacht aan de lichamelijk klacht, ook aandacht aan je psyche, je emoties, je gevoelens en de context waarin je klacht plaats vindt.

Net als de gewone fysiotherapeut, kan de PSF je verder ook helpen om je spieren sterker te maken, of om spieren en gewrichten leniger en losser te maken, als dat nodig is.



Insert Video

5. Waarin verschilt PSF met een behandeling door een psycholoog?

Met een psycholoog praat je over je gevoelens en gedachten die optreden tijdens de problemen waarbij je hulp nodig hebt. De psycholoog probeert je te helpen met het vinden van antwoorden op je hulpvraag en gaat daarbij vaak in op het verleden. Een psycholoog raakt je niet aan (uitzondering: lichaamsgerichte psychotherapie, die meer overeenkomsten heeft met de PSF).

Bij de PSF kun je ook praten over je gevoelens en problemen maar dat wordt altijd gerelateerd aan wat er in je lichaam gebeurt. De PSF richt zich in eerste instantie op vergroting van  lichamelijke bewustwording = 'luisteren' naar je lichaam. 

Insert Video

6. Met welke disciplines werkt een PSF samen?

Ik werk als PSF samen met medisch psychologen, revalidatieartsen, neurologen, psychologen, huisartsen, POH_GGZ en collega fysiotherapeuten.

Insert Video

7. Wat zijn de kosten voor psychosomatische fysiotherapie?

Als je in voldoende mate aanvullend verzekerd bent, dan worden de kosten door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed.

Als je niet aanvullend verzekerd bent bedragen de kosten van PSF € 45,= per 30 minuten.
Gezien de goede resultaten, dragen soms ook werkgevers geheel of gedeeltelijk bij in de kosten voor een PSF behandeling.

Insert Video

8. Mag ik hier komen voor PSF, als ik in Amsterdam woon?

Je bent vrij om te kiezen naar wie je toe gaat.
Mijn cliënten komen vooral uit de regio: Barneveld, Voorthuizen, Hoevelaken, Nijkerk, Achterveld of Amersfoort.
Maar ik heb ook cliënten uit Zeist, Dronten, Amsterdam en zelfs uit Boekel.


Nieuw: dit jaar betalen de meeste zorgverzekeraars de mogelijkheid van online begeleiding via Zoom, Skype e.d. Indien je voldoende aanvullend verzekerd bent, kun jij er misschien ook gebruik van maken. 

9. Het verhaal van Marloes

Marloes kampt al jaren met vage klachten. Soms heeft ze een duidelijk gevoel van ademnood en luchttekort. Dan kan ze moeilijk slikken en voelt het net alsof er iets in haar keel zit. Ze ziet er steeds vaker tegenop om naar andere mensen te gaan. “Je weet maar nooit” of haar klachten daar ineens opspelen.


Marloes heeft ook geen controle over haar klachten. De laatste tijd krijgt ze ook last van haar hart. De dokter kan voor haar hartkloppingen geen duidelijke oorzaak vinden. Hij stelt ademtherapie door een fysiotherapeut voor. Marloes ziet dit niet zitten. Ze is niet gerust gesteld dat haar huisarts niets heeft gevonden, het maakt haar juist angstig. Als er niets te vinden is moet er toch wel iets ernstigs aan de hand zijn!!


Ze is wel eens bang dat ze op korte termijn dood zal gaan. Thuis werkt ze hard en nauwgezet. Daar mankeert er gelukkig niets aan. Twee keer per week worden de ruiten gedaan en iedere dag wordt er even stof gezogen. Het interieur ziet er uit als een plaatje. Ook haar kleding en die van de kinderen is om door een ringetje te halen.


De laatste tijd raakt Marloes echter steeds meer vermoeid, zij voelt zich soms moedeloos. Uiteindelijk luistert ze naar de raad van een vriendin die haar naar Mark ten Seldam verwijst omdat die haar goed geholpen heeft toen ze zelf in een moeilijke periode zat en last had van vage buikpijn.

In plaats van een behandeling stelt Mark aan Marloes voor dat ze haar klachten eens “gaat onderzoeken” om te leren luisteren naar de boodschap van haar lichaam.


Marloes luistert zeer sceptisch naar zijn verhaal, maar ze staat wel open om haar klachten eens in een ander perspectief te onderzoeken. In de therapeutisch veilige situatie is zij in staat om haar benauwdheid en fysieke spanning te voelen. Ze ontdekt dat haar klachten ontstaan uit perfectie.
Ze wil alles zo goed mogelijk doen; een goede moeder en echtgenote zijn, een steun voor haar vriendinnen. Eigenlijk blijkt ze heel bang te zijn om tekort te schieten. Dat geeft haar een gevoel van afwijzing. Afwijzing geeft haar een leeg gevoel in haar buik, een gevoel van “niets waard” te zijn.


Dit blijkt een heel oud gevoel te zijn. Via enkele, voor Marloes, pijnlijke situaties herinnert ze zich een situatie op de kleuterschool met de juffrouw. Toen voelde ze zich zo afgekeurd, zo waardeloos. Die pijn van toen voelt ze nu weer in haar hart. Om die verschrikkelijke pijn nooit meer te hoeven voelen heeft Marloes, toen ze vier jaar was, allerlei spiergroepen in haar lijf aangespannen. Daarbij komt de gedachte dat kennelijk alleen iets wat “goed” is meetelt. In vergelijkbare situaties heeft Marloes sindsdien altijd haar best gedaan. Zo voelde zij de pijn niet meer. Nu ze 35 is lukt het niet meer zo goed, zo gespannen te blijven doorgaan.


Marloes is erg gechoqueerd als ze erachter komt dat ze eigenlijk fysiek en emotioneels soms nog als een vierjarige reageert. Ze ziet ineens allerlei recente situaties in een heel ander perspectief. Een van de eerste beslissingen die ze neemt is nu te gaan doen wat goed voor haarzelf, in plaats van te doen wat anderen mogelijk van haar verwachten. Ze beseft dat ze heus wel haar best mag doen maar dat dit niet meer constant, en eigenlijk dwangmatig, hoeft plaats te vinden.


Die benauwdheid en die hartkloppingen waarvoor ze kwam ziet ze nu ook in een ander perspectief. Ze begreep die klachten toen niet zo. Als ze nu diezelfde signalen krijgt dan weet ze dat haar onbewuste haar een signaaltje geeft; waar wordt er (nog onbewust) door anderen iets van haar verwacht?


Marloes wordt zich zo veel bewuster van haar leven en beleven. Zij kan nog steeds op haar oude manier reageren maar ze heeft er nu een keuzemogelijkheid bij gekregen. Marloes heeft na deze ontdekking duidelijk meer energie en haar klachten zijn bijna verdwenen. Ze kan het nog nauwelijks geloven. Nu ze veel bewuster leeft ontdekt ze ook nieuwe pijngebieden. Hoewel ze het daar best wel eens moeilijk mee heeft denkt ze het nu op eigen kracht te kunnen redden.


Ze is de afgelopen tijd duidelijk gegroeid in haar gedrag. Een bijkomend “cadeautje” is dat ze bij haar kinderen en soms bij andere volwassenen haar “oude patroon” herkent. Het kost haar nu geen moeite hen open en begrijpend tegemoet treden. Ze begrijpt ook ineens waarom ze aan bepaalde mensen zo verschrikkelijk de pest heeft; die hebben ergens iets weg van die lerares van toen!

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken?

Als je je naam en Email adres invult kan ik snel contact met je opnemen. 
Als je wil dat ik je terugbel, vul dan ook je telefoonnummer in

Copyright 2019 - Mark ten Seldam - InnerChange

>