Het lichaam als LAST

Als je lichaam niet luistert

Machine of levend wezen?

Veel mensen denken dat hun lichaam een speciaal soort van machine is. Een machine die altijd soepel moet werken en gehoorzamen naar de opdrachten die je het geeft. Als deze machine mankementen vertoond dan moet een (para)medische handeling of medicatie een oplossing bieden om deze last te verminderen of te elimineren.

Bijvoorbeeld moet een verzwakt lichaam versterkt worden,
moeten harde spieren zacht gemaakt worden,
moeten stijve gewrichten soepel gemaakt worden,
moeten geblokkeerde wervels gedeblokkeerd worden,
moeten overgevoelige zenuwen tot minder gevoelig worden,
moeten prikkelbare darmen tot rust komen,
moet een gespannen blaas ontspannen worden etc, etc.

Er zijn vele vormen van therapie die helpen om deze doelen te bereiken en ik bied diverse hands-on vormen van therapie aan.
Maar niet alle resultaat van mijn behandelingen was goed. Het was soms ook gemiddeld of nog erger: helaas waren er ook behandelingen met kortdurend of geen resultaat. Zowel voor mij als de patiënt frustrerend.

Dan verwijs ik door naar een collega met andere specialisatie maar het kan ook zijn dat er een andere oorzaak is. Want als de behandeling ook elders niet in voldoende mate effect geeft noemen we de klachten al snel ‘onbegrepen’.

Hoewel frustrerend voor de patiënt blijken onbegrepen klachten regelmatig niet zo onbegrepen als ze lijken. Dat biedt kans op een oplossing. Want als je verder kunt kijken dan je neus lang is bestaat er een mogelijkheid dat je klacht een toegangspoort kan worden naar onbekende gebieden in jezelf.

Vaak blijkt dat jouw lichaam jou niet in de steek laat, maar dat jij je lichaam in de steek hebt gelaten ...

>