Werkwijze InnerChange

Werkwijze InnerChange     -     Bottom-up en Top-down

'Jezelf Zijn' in iedere situatie is, zo geloof ik, het hoogst haalbare in dit leven.

Maar heb jij jezelf wel een afgevraagd: 'wat is dat dan, jezelf zijn'? 

Hoe weet je dat je jezelf bent?
Hoe voel je je dat?
Hoe gedraag je je dan?
Hoe denk je dan?

De mensen die hier komen zeggen: "ik loop vast" of "ik zit vast". 
Hoewel ze dat waarschijnlijk in figuurlijke zin bedoelen, merk ik dat veel patiënten ook letterlijk 'vast' zitten en last hebben van vast zittende spieren, gewrichten en bindweefsel. Ze zijn uit balans geraakt.

Die vast zittende weefsels hebben over het algemeen te maken met het geheel of gedeeltelijk verlies van geliefden, vermogens maar ook verlies van eigen dromen, passies, verlangens en waarden.
Veel mensen hebben zich al vroeg in hun jeugd aangepast aan de verwachtingen van anderen. Je leert al op jonge leeftijd welk gedrag wordt gewaardeerd en welk gedrag wordt afgekeurd. Maar als je een banaan bent en je moet je persen in de huid van een sinaasappel dan ga je wel ergens spanning opbouwen.

Deze onbewuste aanpassing is zo 'normaal' en dus 'veilig' voor de meeste mensen, dat zelfs als ik ze er op wijs, ze niet waarnemen dat ze verkrampen. Ze ervaren slechts pijn.

Ik geloof dat de uiteindelijke oplossing van Stress is gelegen in het herstel van verbinding met je ware aard en met anderen. Herstel van balans!


Wanneer je in staat bent om opnieuw contact te maken:
• met een diepere bron in jezelf (waar je niet bewust voor kan kiezen)
• met de daaruit ontspringende dromen, verlangens en waarden (die je niet bewust kan verzinnen)
Dan kun je kiezen om een dienaar te worden van je bron of ziel. Dat geeft je de mogelijkheid om gedreven en passievol te leven. Dan krijg je energie van jezelf en leef je in vrede met jezelf!

Bottom – Up
De bottom-up benadering omvat alle werkwijzen waarbij je gaat ervaren hoe je via je lichaam (bottom) je geest(top) beïnvloedt. Ik noem het body-learning.
Er zijn allerlei lichamelijke methoden die je helpen om stress effectief aan te pakken via je lijf. Je leest er meer over terug op de site.

Top – down
De top-down benadering omvat alle werkwijzen waarbij de focus op het brein ligt. Top-down is gericht op het vergroten van bewustzijn. Je leert hoe mentale toestanden (top) invloed heeft op stress in je lichaam (down).

Heb je nog vragen? Hoe kan ik je helpen?

>