Het lichaam als POORT

Als je lichaam je iets vertelt ..

Stress

Door mijn eigen ervaring tijdens de studies en trainingen kwam ik erachter dat veel medisch onverklaarde lichamelijke klachten helemaal niet zo onverklaarbaar waren als gedacht.
Er is een hoeveelheid aan oorzaken die een lichamelijke klacht te kunnen veroorzaken of onderhouden en de gemeenschappelijke factor heet: stress.

Stress kan worden veroorzaakt door een gebrek aan kennis over een klacht: je gelooft bv dat alle wervels scheef staan, dat je misschien wel kanker hebt of een apnoe syndroom.
Stress kan ook ontstaan omdat je je klacht niet wilt accepteren of dat je meer moet doen dan je aankan.
Stress kan het gevolg zijn van trauma in de jeugd, van pesten op school, van een vervelende collega op je werk, conflicten in de familie of relaties, van het niet nakomen van gedane beloftes, kortom: het leven geeft stress.

Freud heeft ons 100 jaar geleden wijsgemaakt dat psychoanalyse deze stress kon oplossen. Als je maar wist waar je klacht vandaan kwam kon die uiteindelijk worden begrepen en opgelost.
De praktijk laat zien dat dat voor de mensen in mijn praktijk nauwelijks werkt. Bovendien heeft niemand die ik ken, zin om te moeten ‘graven’ in het verleden.

Er is gelukkig een oplossing maar slechts voor mensen die over bepaalde kwaliteiten* beschikken (helaas dus niet voor iedereen). De oplossing is om aandacht te leren schenken aan je klacht. Je kan iets pas veranderen als je het bewust bent en daar een mate van inzicht in hebt gekregen. Zo kan je klacht de toegangspoort worden die je wijst op wat er niet goed gaat in je leven en wat je dient te veranderen om harmonieus en in balans te leren leven.

Je klacht ‘helpt’ je dan als richting aanwijzer zodat je kan kiezen om te transformeren in de richting van vrijheid, energie en geluk.

Noodzakelijk gebleken persoonlijke kwaliteiten:
- Nieuwsgierigheid / Interesse
- Moed, Lef, om over jezelf na te denken
- Geduld (de bereidheid om te genieten van kleine stapjes in verandering)
- Openheid (niet uit zijn op resultaat)
- Acceptatie
- Zelfliefde / compassie

>