Ademtherapie

Mijn adem is ontregeld.. wat nu?

Op deze pagina vind je:

* 7 nuttige wetenswaardigheden die je moet weten over je ademhaling
* PLUS: zes adem exploratie oefeningen
* PLUS: twee bonussen onderaan de pagina

Ik hoop dat je je ademhaling weer snel in balans kunt krijgen met behulp van de ademexploratie oefeningen en de informatie op deze pagina.

Als je dagelijks enkele van deze oefeningen uitvoert, houd je je longen in optimale conditie. In deze tijd van Corona kan dat geen kwaad, ook als je adem niet ontregeld is.

Help, mijn adem is ontregeld. Wat nu?

Soms zijn er van die momenten in je leven dat je geen controle meer hebt over je ademhaling. Je ademhaling past niet meer bij wat je doet en het lijkt alsof je adem jou controleert.

Je adem gaat bijvoorbeeld plots veel sneller en je kan dit niet stoppen, je adem stokt in je keel of je bent een soort van snel buiten adem tijdens lichte inspanning. De ene dokter noemt het hyperventilatie, de ander een disfunctionele ademhaling.

Vaak gaat het gepaard met andere symptomen: het 'knelt' op je borst, je wordt duizelig of je hebt het gevoel hebt dat er iets in je keel zit. Al deze ervaringen kunnen beangstigend zijn als je ze niet begrijpt. Doe de gratis hyperventilatie test als je een antwoord wilt.

Goedbedoelde adviezen als: ‘doe maar rustig’, ‘adem in je buik’ of ‘denk even aan wat anders’ helpen slechts kortdurend. Soms werken ze zelfs averechts. Wat te doen? 

Je ademhaling reageert direct op stress en angst. Ik hoop dat je je ademhaling weer in balans kunt krijgen met behulp van de ademexploratie oefeningen en de informatie op deze pagina. Tevens denk ik dat door het dagelijks uitvoeren van deze oefeningen je longen in optimale conditie kunt houden. In deze tijd van Corona kan dat geen kwaad, ook als je adem niet ontregeld is.

Ademexploratie oefening 1

NIEUW: Online individuele begeleiding  / ademtherapie en check van je ademhaling

Voel je je onzeker over je ademhaling en wil je dat ik een keer met je mee kijk via Skype, Zoom of een ander online medium?  Dat is nu mogelijk!

Indien je in voldoende mate aanvullend verzekerd bent, is er grote kans dat ook jouw verzekeraar mijn online begeleiding vergoedt, want steeds meer verzekeraars vergoeden online begeleiding.

Als je meer wilt weten, vul dan even je gegevens in op de contact pagina of bel mij op 0645 818 810. 

Moet ik bewust ademen of onbewust?

Ademhalen is voornamelijk een automatische proces, dat we ook bewust kunnen beïnvloeden. Je gebruikt de ademhaling om zuurstof tot je te nemen en om je stem te laten horen.

Minder bekend is dat je ademhaling ook reageert op stress en dus je emotionele gesteldheid. Allerlei onbewuste processen en - vaak tegenstrijdige - gedachten en gevoelens, kunnen voor jezelf ervaarbaar worden in je ademhaling (ze zijn trouwens ook zichtbaar en ervaarbaar voor anderen om je heen). De manier waarop je nu ademt zegt dus ook van alles over je persoonlijkheid en hoe je in het leven staat.

Op dit moment zie ik dat bij veel mensen begrijpelijk de schrik in het lijf slaat. Maar als je je adem minimaliseert  heeft dat ook effect op je longfunctie. Een optimale longfunctie zorgt dat je trilhaar epitheel snel slijm met eventuele virussen afvoert naar je keel waardoor je het kan doorslikken naar je maag.

Ademexploratie oefening 2

Hoe kan ik het beste ademhalen?

Veel mensen hebben door gebeurtenissen in het verleden geleerd om zich te beschermen door zich klein en smal te maken. Ze hebben geleerd om zich onzichtbaar te maken en om zich niet te laten horen.

Ze leerden zo efficiënt te ademen dat ze, bij wijze van spreken, net voldoende ademhalen om niet te sterven. Ze gebruiken nog geen 30% van hun adempotentieel en capaciteit en ademen vaak éénzijdig in plaats van volledig.

Bijvoorbeeld hoog in de borstkas/keel of vooral in de buik. Ze zijn vergeten dat je in drie verschillende gebieden kan ademen. Ze zijn vergeten dat je in 6 richtingen kan ademen.

Ademexploratie oefening 3

Waar kan ik het beste ademhalen?

Het voordeel van zo’n minimale ademhaling is dat je onprettige gevoelens en belevingen niet - of niet meer zo intens hoeft te voelen. Het voelt alsof je "in control" bent.

Het nadeel daarvan is, dat het in de praktijk blijkt dat het je zoveel energie kost, dat je nooit voldoende energie hebt om dingen te gaan aanpakken om dat wat je het liefste zou doen te vervullen. Je raakt mentaal en energetisch in de knoop met jezelf.

Een volledige ademhaling vitaliseert, geeft je letterlijk en gevoelsmatig ruimte, verbind actie met loslaten, verbind actie met met 'ontvankelijk zijn' en maakt de stilte in je hoorbaar.

Je kan in drie verschillende gebieden ademen en in 6 richtingen.

Ademexploratie oefening 4

Er zijn vele manieren waarop je ademtherapie kunt gebruiken:

Maar grofweg zijn er drie belangrijke redenen te onderscheiden:
1) Om jezelf te kalmeren en te ontspannen
2) Om je energie te verhogen en jezelf te activeren
3) Om meer inzicht te verkrijgen in jezelf = bewustwording.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren die met behulp van je ademhaling naar een bepaald effect streven:
- het vergroten van de beweeglijkheid van ribben of middenrif,
- het verkrijgen van meer rust,
- het ervaren van opluchting,
- het verkrijgen van meer balans,
- jezelf ervaren als non-duaal gewaarzijn,
- het vergroten van je frustratie tolerantie
- het vergroten van je zelfverzekerdheid
- vergroten van de vitale capaciteit
- verminderen van een spastische dikke darm, etc.

Welke ademhaling moet ik dan gebruiken?

Afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken past er wel een type ademhaling bij:
de buikademhaling, de vuurademhaling, de flankademhaling, de verbonden-ademhaling, rebirthing, ademen met adembeperking, neus-ademhaling, meditatief ademen, ademen met geluid, ademtherapie volgens van Dixhoorn, Balfoort, Middendorf , Wim Hof, Buyteko etc.

Maar.. .als je je adem bewust gaat corrigeren zonder acht te slaan op de oorzaak van de ontregeling, dan sla je in mijn optiek op de lange duur de plank mis.

Ademexploratie oefening 5

Hoe moet het dan?

Leer afstemmen op de getuige, de waarnemer.

Als je een vrije- en volledige ademhaling wil ervaren en wilt loskomen uit de gevangenis van onbewuste automatismen uit je verleden, dan vraagt dat allereerst om het nemen van een besluit. Want je weet, dat als je voller gaat ademen, er ook ruimte komt voor oude nare gevoelens die omhoog kunnen komen. Gevoelens die vroeger een bedreiging vormde.

De meeste mensen die ik ken zijn pas bereid om het besluit om anders te gaan ademen te nemen, als ze zeker weten dat het goed afloopt.

Die garantie kan ik je gelukkig geven! Want je hebt geen kinderbrein meer. Het brein dat je nu als volwassene hebt (mits ouder dan 24 jaar), is in staat om met oude gevoelens van eenzaamheid, pijn, vernedering, verdriet , angst en razernij e.d. om te gaan. Niet dat het gemakkelijk is, maar het is te doen.  De getuige positie.

Je pre-frontale cortex is in staat om pijnlijke gevoelens als van nature te dempen. Je hoeft negatieve gevoelens dus niet langer te onderdrukken of te rationaliseren! Als je de pre-frontale cortex weet aan te spreken gaat het vanzelf! Dat kan ik je leren!

Ademexploratie oefening 6

De mate van Bewustzijn bepaald je ademhaling

Niet de ademtechniek, maar de wijze waarop je die techniek toepast bepaald of je moeiteloos functioneel kunt ademen en of je ontspanning zal vinden of niet. In de opleiding Zijnsoriëntatie noemden we dat ademen vanuit een hoger perspectief.  Daarmee doe je een beroep op de pre-frontale cortex. Je mag het van mij ook de getuige positie of de waarnemer noemen.

Naast het nemen van een besluit is de tweede stap 'acceptatie' van wat is. Innerlijke strijd (je bent ontevreden over je ademhaling of andere ergernissen) brengt je in een overlevingsmodus en - nu komt het slechte bericht - dat dempt de werking van de pre-frontale cortex. Stress maakt je dom en zorgt dat je in je overlevingsmodus blijft en dus vanuit oude overlevingspatronen inefficiënt reageert en minder functioneel gaat ademen..

Meer jezelf zijn

Als je ontspannen en volledig ademt ben je meer jezelf. Iedere adem teug brengt je dichter bij je kern.  Dat is het doel van de door mij gegeven begeleiding: op een gemakkelijke manier leren jezelf te zijn, verbonden met je kern en diepste waarden en verlangens.
Zonder angst, paniek of depressieve gevoelens.

N.B.: Het kan zijn dat je adem vrij is terwijl er nog andere beperkende lichamelijke patronen aanwezig zijn. Die patronen spoor ik op - en kun jij leren loslaten - m.b.v. de Grinberg Methode.  
Als je 100%  jezelf bent, kun je gaan doen wat je het liefste doet of goed in bent 

BONUS 1:  20 minuten energy boost en stress reduction

Bonus video: 20 minuten Energie 'boost' en stress reductie

BONUS 2:  Meditatie: Rust en ruimte in je hoofd

Wil jij oefeningen en tips blijven ontvangen?

Meld je hieronder aan als je nieuwe oefeningen en tips wil ontvangen over ademhaling, stress reductie en meditatie.

>