Angst test

Pijn en angst hebben soms met elkaar te maken

Angst is te definieeren als een reactie op iets dat je bang maakt. Het is een natuurlijk mechanisme dat ons in de oertijd hielp te overleven. Angst is al vanaf de geboorte ingeprent. Tijdens een angst-reactie gebeurt er iets in je gevoel, iets in je hoofd en er gebeurt iets in je lichaam.

In een zeer milde vorm kan angst bijdragen aan een verhoogde spierspanning, waardoor je milde chronische klachten als bijvoorbeeld nek/schouder pijn krijgt.
In een matige vorm leidt angst tot meer lichamelijke reacties als pijn, benauwdheid, hartkloppingen en onzekerheid.
Heftige angst leidt vaak tot paniek en geeft je vaak een gevoel van controleverlies. Gevoelsmatig lijkt het dan alsof jij niet langer de baas bent over je eigen lichaam en je eigen wil.
Je balt bijvoorbeeld aan de ene kant je vuisten en aan de andere kant vind je dat je moet loslaten. Je zit in een innerlijke strijd en je voelt je alleen en onbegrepen. Vaak zoek je geen hulp omdat je het gevoel hebt dat er toch niets aan te doen is.

Het gekke is, dat je bij milde tot matige angst soms niet eens in de gaten hebt dat je last hebt van angst. Je bent er op een bepaalde manier gewend aan geraakt. Meestal vind je dat anderen onvoorzichtig of onoplettend zijn. Zelf let je scherp op de omgeving en heb je snel in de gaten als er om je heen iets niet goed gaat of dat iemand hulp nodig heeft. Maar andere mensen om je heen zouden dat ook wel eens mogen doen en wat meer inzicht en verantwoording tonen.
De keerzijde van deze kwaliteit van angst is bijvoorbeeld: vermoeidheid, je onbegrepen voelen, een pijnlijke rug/nek/schouder, benauwdheid, slecht kunnen concentreren etc.

Doe de angsttest

Emoties, zoals angst, spelen een grote rol bij de verwerking van stress door je lichaam. Angst kan je lichamelijke klacht in stand houden, het herstel belemmeren, maar angst kan ook je klacht(en) verergeren.

Wil jij weten of angst misschien meespeelt met jouw klachten. Of angst je klacht in stand houdt of juist verergert? Doe dan de onderstaande test:

[vqzb quiz_id=7]

Zoals eerder aangegeven zijn we geprogrammeerd met angst, dus iedereen kent het gevoel van angst. Wil jij weer controle over jouw angst?
Ik help je er graag bij zodat je weer een meer ontspannen leven kan leiden.  Hieronder vind je twee oefeningen .

Oefening 1

Deze oefening is een adem oefening en is bedoeld om je zenuwstelsel te kalmeren.
Zet de timer op je telefoon en doe deze oefening gedurende 5 minuten, 3x daags.


Oefening 2

Deze oefening is een inzichtsoefening en is bedoeld om geleidelijk aan inzicht te krijgen in - meestal onbewuste - gedachte en overtuigingen over jezelf.

Mark ten Seldam

Mark ten Seldam heeft een onorthodoxe aanpak en probeert snel tot de kern van het probleem van de klant te komen door actief niet-doen. Naast zijn opleiding als fysiotherapeut en osteopaat heeft heeft hij een 10 jarige opleiding in de Zijnsgerichte- en Spirituele benadering van Hans Knibbe voltooid.

Kern van die visie: eerst de essentie, dan het psychologische werk. Zorg dat je je essentie herkent. Vandaar uit kun je zelf ontdekken hoe je vast komt te zitten in oude overlevingspatronen, waarin je eigen verlangens zorgvuldig zijn weggemoffeld en jij jezelf tekort doet.

Mark toont je als cliënt ook hoe je de ander (vaak ongewild ) van je afstoot, terwijl je juist toenadering zoekt.
Vraag jij je af of deze methode iets voor jouw patiënt is? Bel mij even of vul je vraag in op de contact pagina.

>