Cranio-Sacraal therapie

[fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

Cranio Sacraal Therapie 

Upledger Cranio-Sacral Therapy®

Wat begon als een onverklaarbaar fenomeen is inmiddels over de hele wereld uitgegroeid tot een niet meer weg te denkeWP_20150101_20_25_38_Pron vorm van therapie. We noemen het CranioSacraal therapie. Een therapie ontdekt en ontwikkeld door de osteopathische arts dr. John Upledger. Tijdens een operatie, begin jaren zeventig, ontdekte hij bij toeval dat het ruggenmergsvlies, dat hij vast moest houden, ritmisch bewoog. Het werd het begin van zijn zoektocht naar antwoorden.

Wat is het Cranio-Sacraal systeem?

We weten nu dat het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenvliezen en het hersenvocht. Ze omgeven hersenen en ruggenmerg en zitten bovenaan vast aan de schedel beenderen (het Cranium) en strekken zich uit tot het heiligbeen (het Sacrum). Dr. Upledger heeft met een team van andere wetenschappers de relatie aangetoond tussen het CranioSacraal systeem en het ritme. Dit ritme wordt veroorzaakt door de productie van hersenvocht. Het blijkt onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal op het lichaam te voelen.

Wat doet Cranio-Sacraal Therapie?

CranioSacraal therapie is er op gericht de blokkades c.q. spanningen binnen het Craniosacraal systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem op te heffen. Doel is het herstel van de natuurlijke bewegingsvrijheid van hersenvliezen en de daarmee verbonden beenderen terug te krijgen zodat het ritme hersteld wordt. Dit gebeurt met behulp van zorgvuldige, zachte technieken die met de hand worden uitgevoerd. De therapeuten zijn daarvoor specifiek getraind bij het U.I.E. Mark ten Seldam is een door dr. Upledger gecertificeerd therapeut. Hij is lid van de ACSTA (American CranioSacral Therapist Association).

Bindweefsel relaties in het lichaamWP_20150101_19_32_30_Pro

Hersen- en ruggenmergsvliezen zijn een onderdeel van ons bindweefselsysteem. Bindweefsel houdt ons bij elkaar. Iedere lichaamsstructuur of orgaan heeft zijn eigen bindweefselstructuur (fascie). Al deze structuren zijn onderling weer met elkaar verbonden. We kunnen zo van iedere willekeurige plek in het lichaam naar een andere gaan zonder ooit het bindweefselskelet te verlaten. Het CranioSacraal systeem heeft zo relaties met de verschillende andere fysiologische systemen als: zenuwgestel, botten en spieren, inwendige organen, ademhaling, bloedsomloop etc.

Hoe ontstaan blokkades?

Problemen in het CranioSacraal systeem worden vaak veroorzaakt door een trauma. Een trauma duidt in medische vaktaal op een op het lichaam inwerkende kracht. Een verzwikte enkel heet een enkeltrauma. Een trauma kan zowel een fysiek als emotioneel effect hebben. Meestal betreft het een combinatie van beiden. In principe is ons lichaam in staat om de effecten van trauma’s te verwerken. Soms echter, is het lichaam niet in staat om de energie, die met zo’n trauma gepaard gaat, ineens te verwerken. De energie die met zo’n trauma gepaard gaat wordt dan opgeslagen in het bindweefsel. Er ontstaan dan verhoogde spanningen, ook wel blokkades genoemd. Die blokkades belemmeren de beweeglijkheid van het bindweefsel systeem in ons lichaam. Zo ontstaat een verstoring van het CranioSacraal ritme. Op langere termijn kunnen hierdoor klachten ontstaan die zonder oorzaak lijken te zijn. Abnormale spannings patronen in het bindweefsel kunnen op schijnbaar bizarre wijze doorgegeven worden van het ene deel van het lichaam naar het andere. Een verhoogde bindweefselspanning in de buik kan via de fascie bijvoorbeeld een belemmering betekenen voor het functioneren van de nek. Zo kunnen uiteindelijk nekklachten ontstaan.

Somato Emotional Release (SER)

Een trauma heeft meestal ook een emotionele component. In een somato-emotional release wordt de patiënt gestimuleerd op zijn/haar onderbewuste niveau spanningen los te laten. Een somato-emotionele release ontstaat meeste tijd spontaan. Dat betekent dat de patiënt onbewust hiermee begint. De therapeut zal de patiënt ondersteunen in wat gebeurt. Er kan dan een release, letterlijk loslaten, van het trauma plaats vinden. Meestal gaat dit gepaard met een emotionele reactie. In een meerjarig leertraject worden therapeuten opgeleid om patiënten hierin zorgvuldig te begeleiden. Het resultaat: een effect op het totale bindweefsel in het lichaam, het lichaam wordt zachter en beweeglijker. Door de bevrijding is de inspanning om te beschermen niet meer nodig en zullen de klachten verdwijnen en leert u anders met problemen om te gaan.

Indicaties

CranioSacraal therapie en de somato-emotional release worden met veel succes toegepast bij: chronische nek- en rugklachten, stress, angsten, depressies, chronische moeheid, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten, acute en chronische pijn, whiplash, overspannenheid, burn-out, hyperventilatie, RSI, slaapstoornissen, duizeligheid, dyslexie, KNO-problemen etc. Ook huilbaby’s, hyperactieve kinderen en kinderen met een ontwikkelingsstoornis / achterstand reageren goed op de CranioSacraal therapie.

Tenslotte kan de therapie aanvullend op een reguliere medische behandeling plaatsvinden bij meer pathologische klachten. Het doel is dan voornamelijk om u te leren omgaan met uw gezondheid situatie.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”60px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”single solid” sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
>