Hyperventilatie-old

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text] [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Hyperventilatie 

benauwd, snelle ademhaling, luchttekort? Hyperventilatie?

Hyperventilatie wordt tegenwoordig ook wel als HVS omschreven. HVS staat voor hyperventilatiesyndroom. Dit syndroom is een verzamelnaam voor een aantal lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen. Bekend zijn; luchttekort, hartkloppingen, druk op de borst, tintelingen en / of krampen in uw gezicht en handen, hoofdpijn, angst- of paniekgevoelens. Deze klachten kunnen aanvalsgewijs optreden maar ook chronisch aanwezig zijn. Hoewel lichamelijke problemen aan dit syndroom ten grondslag kunnen liggen wordt over het algemeen “overmatige psychosociale belasting” als hoofdoorzaak aangewezen. De oorsprong van deze overbelasting kan zowel in het heden als het verleden liggen. Deze overmatige psychosociale belasting veroorzaakt een disbalans van uw gezondheid.

 

Waar ligt de oorzaak van hyperventilatie?

Uw huisarts zal op de vraag wat gezondheid betekent antwoorden dat het een combinatie betreft van een lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Een drietal factoren dat kennelijk met elkaar in evenwicht behoort te zijn.

Dat evenwicht tussen lichaam, geest en uw sociaal leven blijkt eenvoudig te kunnen worden verstoord. Logisch eigenlijk, in een maatschappij waarin steeds hogere eisen worden gesteld. Het wordt al gauw moeilijk om almaar te kunnen voldoen aan wat er door uw collega’s, vrienden en gezin van u wordt verwacht. Is uw gezondheidsbalans uit evenwicht, dan uit zich dat maar al te gemakkelijk in lichamelijke klachten zoals hyperventilatie of misschien zelfs een overspannen gevoel. U bent er vast al eens voor naar de huisarts geweest.

Met medicijnen, of een behandeling door bijvoorbeeld een fysiotherapeut verdwenen uw klachten waarschijnlijk als sneeuw voor de zon. Mooi zo!

 

Uw hyperventilatieklachten komen terug?

Klachten blijvend oplossen blijkt echter niet zo eenvoudig. Steeds vaker worden medici geconfronteerd met patiënten wier problemen slechts tijdelijk blijken opgelost of waarbij klachten op een andere wijze weer terugkomen. Pijn in de rug maakt plaats voor hyperventilatie, of een overspannen gevoel uit zich na een aanvankelijk succesvolle behandeling plots in de vorm van stevige migraine aanvallen. De klachten kunnen soms hardnekkig blijven ondanks hulp van medicijnen of andere vormen van behandeling. Behandeling is slechts succesvol als de klacht bij de bron wordt aangepakt. Het evenwicht tussen lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden wordt dan hersteld.

 

Herstel uw gezondheidsbalans! 

De harmonie tussen uw lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden bepaalt of u gezond bent. Een stoornis in één van deze systemen zal op termijn ook het functioneren van de andere systemen negatief beïnvloeden. Uw lichaam kan van nature het één en ander incasseren. Zodoende kunnen stoornissen aanvankelijk zonder lichamelijke klachten verlopen. Uw klachten treden pas op als u zich niet meer kunt aanpassen aan een storing. Het is dan van belang om de oorsprong van uw probleem op te sporen. Nu komt het er op aan hoe u daarbij te werk gaat. Hoe onderzoekt u de oorzaak van uw problemen?

Slechts weinig mensen zijn in staat om op een bepaald moment zelf te signaleren dat de balans verstoord is, laat staan om zelf te bepalen wat daarvan de oorzaak is. Het kan zijn dat u op dit punt hulp nodig heeft. Dat is efficiënter dan te blijven aanmodderen met uw gezondheid.

 

De zorg die u aan uzelf besteedt bepaalt in belangrijke mate uw gezondheid. Voor een goede “lichamelijke” gezondheid is zorg voor uw lichaam noodzakelijk. Een gezond lichaam moet immers verantwoord gevoed worden, het moet voldoende rust krijgen en naar lichaamseigen signalen zou moeten worden geluisterd. Neemt u uw lichaamseigen signalen wel waar?

Voor een goede “geestelijke” gezondheid is het geloof in zelfredzaamheid, in het zelfregulerend vermogen noodzakelijk. Heeft u optimale controle over uw eigen leven en beleven?

Uw “sociale” gezondheid hangt nauw samen met vaardigheden als uw vermogen om effectief te kunnen communiceren en om problemen te kunnen oplossen. Tenslotte is het voor een goede “spirituele” gezondheid wenselijk om open te kunnen staan voor gebeurtenissen om u heen en te leren accepteren wat op u afkomt. De bron van uw gezondheid wordt bepaald door de harmonie in elk systeem afzonderlijk en tussen de systemen onderling.

 

Er is een nieuwe vorm van therapie!

Met deze therapie als leidraad leert u signalen van uw lichaam te herkennen en begrijpen. U kunt leren uw klachten in een ander, soms betekenisvol, perspectief te zien waardoor het mogelijk wordt dat uw hyperventilatieklachten verminderen of zelfs verdwijnen. Leer zo onder begeleiding van uw therapeut inzicht te krijgen in uw eigen reactiepatronen en profiteer daarvan. U kunt u zo bewust worden van uw tekortkomingen en u kunt leren vaardigheden die u onvoldoende benut alsnog effectief te gebruiken. Zo creëert u onder begeleiding van uw therapeut een veranderingsproces: u transformeert van de mens die u dénkt te zijn naar de persoonlijkheid die u daadwerkelijk bént. U leert te leven in het hier en nu. Op deze wijze werkt u actief aan gezondheid en bewustzijn.

Een veel gestelde vraag is “wat doe je dan?”

 

  1. In eerste instantie bestaat de behandeling van hyperventilatie uit voorlichting over de oorzaak van uw klachten, gevolgd door ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en oefeningen ter verruiming van het lichaamsbewustzijn. Daarin verschilt de aanpak weinig met andere gangbare therapieën als fysiotherapie of een behandeling bij het RIAGG.

Maar het uiteindelijke doel van deze therapie is om u te begeleiden bij het vinden van de oorzaak van uw problemen. Om de oorzaak van uw klacht op te sporen kan de behandeling vervolgd worden met bijvoorbeeld:

 

  1. Een lichamelijk onderzoek.

Gezocht wordt naar blokkades die uw lichaamsbewegingen storen. Lichaamsstructuren ademhaling beïnvloeden. Blokkades kunnen indien nodig Osteopathisch behandeld worden.

 

  1. Tenslotte kan in derde instantie een meer gedragsmatige en psychologische benadering plaats vinden. Dit gebeurt door een verdieping van adembewustwording en ademoefeningen, eventueel aangevuld met ontdekkende technieken. Dit kan plaatsvinden door Cranio-Sacraal Therapie, gesprekstechnieken en N.L.P.

 

U kunt u dan bewust worden van gedachten en gevoelens die u nog niet eerder had opgemerkt. Omdat u zich meer bewust bent van uzelf dan normaal kan het u helpen om efficiënter te functioneren, meer controle te krijgen over uw gedachten en gevoelens, lichaamsprocessen en gedragingen. Vaak bent u dan in staat om naar de oorsprong van uw klacht te gaan om zo inzicht te krijgen in uzelf en de vraag waarom uw hyperventilatieklachten steeds weer optreden.

 

Deze therapievorm is het beste middel voor zelfcontrole. Samen met uw therapeut onderzoekt u zo het functioneren van uw lichamelijke, geestelijke en sociale systemen.

 

Indicaties

Deze therapie is niet een behandeling die men slechts passief ondergaat. Belangrijk is dat men gemotiveerd aan een behandeling begint. Een actieve opstelling is noodzakelijk om het in de behandeling geleerde en ervarene ook thuis in praktijk te brengen. Dus slechts zij die een werkelijke behoefte aan genezing voelen en de bereidheid tonen om aan hun problemen te werken kunnen worden geholpen.

Naast hyperventilatie komen voor behandeling in aanmerking klachten als: angsten, vage buikpijn, hoofdpijn, migraine, stress, chronische moeheid en andere regelmatig terugkerende ongemakken.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”60px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][/fusion_text][fusion_text] [/fusion_text] [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

>