Hoe het begon

Op de middelbare school besloot ik

Ik wil iets met massage doen..
Dus toen een klasgenoot van me fysiotherapie ging studeren dacht ik: ‘Da’s ook echt iets voor mij.’ En dat bleek. De studie was interessant, zowel inhoudelijk als in de praktijkvakken. Met een klein beetje vertraging (vanwege een té leuke studietijd) rondde ik mijn scholing af… op precies het verkeerde moment.

Het was 1984 en verzekeraars waren vanaf dat jaar niet meer verplicht om overeenkomsten met fysiotherapeuten aan te gaan. Dus… dat deden ze ook niet meer. Daardoor kon ik alleen nog in het buitenland aan de slag.

Maar ik wilde iets met mensen doen

En ik wilde in Nederland blijven en besloot het moment te gebruiken om mezelf verder te scholen. Ik volgde een jaar lang Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hoewel erg interessant en zeker een verdieping van mijn kennis, zag ik geen toekomst voor me als óf docent, óf beleidsmaker, óf onderzoeker.

Vertegenwoordigen van fysio-apparaten.

Dus ik sloot de opleiding vroegtijdig af en werd vertegenwoordiger in fysiotherapeutische apparaten. Dat was helemaal geen vervelende baan én ik zat dicht op het werkveld, waar ik voorzag dat dat best wel eens handig zou kunnen zijn.

Een eigen praktijk

Dat bleek ook wel, want een fysiotherapeut waar ik contact mee had, wilde stoppen en ik zou haar uren kunnen overnemen. En zo kreeg ik mijn eerste vaste plek in Zwartebroek. Na verloop van tijd kwamen daar andere uren bij die ik zo zoetjes aan kon combineren tot een volledige praktijk. Het was een omweg. Maar inmiddels voer ik al ruim dertig jaar deze praktijk met veel plezier en goede resultaten,

Veel aandacht voor jou en je klacht

Je zult merken dat ik aandacht heb voor je verhaal en voor wie je bent. Ik luister aandachtig, vraag gericht door en kan goed tot de essentie komen.
Als gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut, heb ik bovengemiddelde aandacht voor de emotionele- en psychische kant van je klacht. Dat doe ik vanzelfsprekend bij chronische klachten zoals pijn en vermoeidheid, maar ook reguliere klachten hebben baat bij deze extra aandacht. Al is het maar omdat dezelfde klacht voor verschillende mensen een verschillende betekenis heeft. De beleving van je klacht verschilt van mens tot mens en ook de verwachting van je herstel en de motivatie waarmee je werkt hebben invloed op de behandeling.

Het moment dat er verdieping in mijn behandeling kwam

Ik ging me meer toelichten op de psychische kant van mijn vak toen ik, tijdens de voorbereiding op een examen osteopathie maar niet kon achterhalen wat een jonge vrouw met vage buikpijn nu mankeerde. Van de weeromstuit besloot ik het over een heel andere boeg te gooien. Ik nodigde haar uit om een denkbeeldige reis naar binnen te maken. Als experiment. Een duikbootje, naar beneden op de kracht van verbeelding. We doken naar haar darmen, vonden daar een houten obstakel. Op het moment dat het duikbootje er kracht op zette, kreeg ze hoofdpijn. Dus, vroeg ik haar wat ze daar mee wilde. Ze gaf als antwoord: “laten we naar het hoofd gaan”. Toen we daar aankwamen, gaf ze aan het er niet meer over te willen hebben. Haar hoofdpijn was zo goed als verdwenen en ze wist nu wat de oorzaak was. Zo sloten we af.

In ontwikkeling blijven

Ik wist toen dat ik me verder wilde ontwikkelen, om ook de klachten waar lichaam en geest samenwerken te kunnen behandelen. Klachten die nuance hebben. Dan moet je denken aan chronische pijnklachten, chronische vermoeidheid en bijvoorbeeld stressgerelateerde klachten. Ik bleef me ontwikkelen, volgde heel veel verschillende opleidingen en sloot me aan bij beroepsverenigingen op het gebied van fysiotherapie en psychosomatiek. Maar ook op gebied van alternatieve geneeswijzen en spiritualiteit.
In deze opleidingen ging het niet alleen om kennis vergaren. Het ging er vooral om dat je met jezelf aan de slag ging. 

Alle klachten met alle aandacht

Op mijn praktijk behandel ik alle soorten klachten. Van onrustige benen tot lage-rug-klachten, van fibromyalgie tot burn-out. Ik behandel vooral hoog sensitieve vrouwen, maar ook baby's van 1 week oud tot mensen van 98 jaar.
Elke klacht met dezelfde aandacht, betrokkenheid en diepgang. Je wordt goed onderzocht, je krijgt een zinvolle analyse en je leert je lichaam beter begrijpen. 

Je leert te luisteren naar de stem van je lichaam

Wat nu een klacht is, wordt een signaal; een manier om jezelf in de gaten te kunnen houden. Je ontdekt als het ware je eigen gebruiksaanwijzing. Je ‘leest’ je lichaam beter; betere waarneming, subtielere beleving. Zo kom je erachter wat werkt en wat niet, waar je extra aandacht aan kunt geven en waar je mee gaat leren leven. Zo leer je ook effectief grenzen stellen. Je vindt op deze manier je eigen oplossingen, en met meer dan dertig jaar ervaring weet ik: eigen oplossingen werken het beste.

Wat anderen zeggen:

Valentina
(35 jaar)

Architect

Waarom ik bij Mark ben? 
Ik heb verschillende lichamelijke klachten waar ik vanaf wil. Ook zoek ik een antwoord op mijn vragen: ‘welke baan past het beste bij mij’, ‘in welk land wil ik dan werken en leven’. Ik ben extreem sensitief en wil weten hoe ik hier het beste mee om kan gaan, want nu twijfel ik vaak en ik voel mij besluiteloos. Die onzekerheid beperkt mij om voluit te leven.

Hoe heeft het proces je tot nu toe geholpen? 
Mijn chronische buik-, nek en schouderpijn zijn significant minder.
Ik ben mij veel meer bewust dat ik mijn spieren aanspan in situaties waarin ik moet presteren. Ik kan mijzelf beter observeren en de lichamelijke symptomen als signaal gebruiken.
Mijn mentale activiteit van ‘over-analyseren’, piekeren en mij zorgen maken over mijn lichaam en de toekomst is veel minder. Ik zie wat de triggers zijn die dit gedrag uitlokken en ik kan er gemakkelijker op reageren. Ik heb nog wel eens de symptomen van een beginnende paniekaanval, maar de aanval zelf breekt niet meer door.
Ik vertrouw veel meer mijn onderbuik gevoel.

Wat heb je in jezelf gestopt dat tussen jou en je verlangen in stond?
Ik kan de lichamelijke contracties in mijn nek/schouders/middenrif en onderbuik herkennen en loslaten. Die hingen samen met een gevoel van minderwaardigheid in bepaalde situaties.

Marijke
(80 Years)

Pensionado

Why I came to Mark? 
To gain more peace of mind, and have more energy.
Further I have a back- and hip pain that frustrated me and I wanted to get rid of it.

How evolved your process? 
During the sessions I often felt an intense flow of energy through my body. I also felt a lot of sadness releasing which I built up though my life. I recognized all kind of patterns I build up to escape from pain and fear. Patterns where I held myself back from life.

What did you stop that was in between you and your goal? 
I learned how to recognize these patterns and can partially stop a pattern. I am better now in dealing with difficult situations. I am more of myself and I am more assertive. By the way, the pain in my back, hip and knee got less. I am not where I want to be and still continue my process with Mark.

Mark ten Seldam

Mark ten Seldam heeft ruim 30 jaar ervaring als Mindfulle Fysiotherapeut, 20 jaar ervaring als Osteopaat en Cranio-Sacraal therapeut en 10 jaar ervaring als Zijnsgeorienteerd begeleider. 
Hij is tweedejaars student van de Grinberg Methode. Drie jaar lang volgt hij in Oostenrijk, onder leiding van Avi Grinberg himself, de opleiding tot Grinberg praktitioner.
Vraag jij je af of deze methode iets voor jou is? Bel mij even of vul je vraag in op de contact pagina.

>