meditatie

[fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Meditatie 

Meditatie; techniek én staat van Zijn tegelijkertijd!

Het woord meditatie verwijst wat mij betreft zowel naar de techniek, de methode van meditatie die je beoefent om een bepaalde bewustzijns-staat te evaren als ook de beschrijving van die staat van Zijn. Meditatie is zowel pad als doel.

Klassiek valt meditatie te verdelen in een eerste deel waarin ‘wakkerte’ (shamata) beoefend wordt en een tweede deel waarin ‘inzicht’ (vipassana) beoefend wordt. Wakkerte is aandachtig zijn bij wat zich voordoet in dit moment, mindful zijn. Mindfulness is de meditatie techniek om dat te bereiken.

 

Er zijn veel verschillende methodes, vormen van meditatie. De verschillen in methoden zitten zowel in de uiterlijke vorm als in de innerlijke doelstellingen. Als we kijken naar de uiterlijke vormverschillen zijn er bijvoorbeeld zitmeditaties (misschien de meest bekende), met verschil tussen met ogen dicht en ogen open. Er zijn loopmeditaties (onder andere in de Tibetaanse Kum Nye bewegingsleer heel goed uitgelegd), dansmeditaties, lachmeditaties en springmeditaties. De doelstellingsverschillen vallen uiteen in bijvoorbeeld: rusten, bezinnen, inkeren, inzicht geven, vrijheid en extase beleven, training om de werkelijkheid open tegemoet te treden, trainen van bewustzijn en rusten in de non-duale aard van de werkelijkheid. De verschillen hebben natuurlijk te maken met de oorsprong van de meditatieve vormen. Het Hindoeïsme en boeddhisme geven heel precieze onderscheidingen van allerlei stappen in bepaalde meditatievormen en ook van de daarbij behorende en te bereiken bewustzijnsstaten. Het begrip meditatie is dus allerminst eenduidig. Het is een verzamelbegrip van allerlei werkvormen, met hun verschillende doelen.

Zelf beoefen ik een vorm van zowel aandachtig bewegen als zitmeditatie, de Zijnsmeditatie, zoals die, geïnspireerd door de boeddhistische Dzogchentraditie, onderwezen wordt in onze school.

 

De meditatietraining is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met meditatie en/of met het Zijnsgeoriënteerde gedachtengoed. De training is er op gericht om je op een eenvoudige en lichtvoetige manier dichter bij jezelf te brengen. Door de hectiek, die we doorgaans in ons werk en/of in onze privé-situatie meemaken, verlies je al snel het contact met jezelf. Meditatie is een mooie weg om het contact met jezelf te hervinden en je blik weer helder te krijgen.

Tijdens de training ga je ontdekken hoe heilzaam het is om af en toe een breuk te maken met de dagelijkse drukte en de bron aan te boren van waaruit je geïnspireerd kan leven en werken.

 

Opzet:

De training is zo opgezet dat het niet uitmaakt of je wel of niet ervaring hebt met meditatie. Bij aanvang staat de thee klaar en wordt er theorie over de meditatiepraktijk uitgelegd. Vervolgens worden de diverse aspecten die bij meditatie komen kijken verkend. Stapsgewijs wordt je als  deelnemer geïntroduceerd in de bestaansgrond van jouw wezenlijke aard. Dit is totaal niet zweverig maar juist heel aards en gewoon. We leren te rusten in de openheid van Zijn zelf en gaan herkennen wat zich allemaal aandient in onze geest als we stil worden.

Er wordt gebruik gemaakt van diverse ingangen om in een meditatieve afstemming te geraken. Hierbij kunt u denken aan meditatie in beweging, visualisaties (beeldreizen), zitmeditatie en muziek. Er is een beperkte groepsgrootte. Dit geeft een persoonlijke tint aan de training en zodoende is er ook ruimte voor een ieder om zijn of haar ervaringen te delen.

 

Om het wiel niet twee keer uit te vinden: wil je nog meer weten over meditatie, kijk dan eens op www.abc-van-meditatie.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”60px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

>