Roeien met je reptielenbrein
[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”2_3″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]‘Roeien met je reptielenbrein’.
Een workshop voor PresentChild® Kindertolken, met als centrale thema: ‘de therapeutische relatie’.
Uit onderzoek komt steeds weer naar voren dat de kwaliteit van de therapeutische relatie een belangrijke voorspeller is voor het slagen van therapie*.
Met dit gegeven in mijn achterhoofd geloof ik, dat hetzelfde waarschijnlijk ook geldt voor het Kindertolk consult. Het resultaat (effect) van een Kindertolkconsult is voor het grootste deel dan ook afhankelijk van de kwaliteit van de werkrelatie tussen jou als Kindertolk en je klant.
Dat roept bij mij vragen op als:
– Wat is dan een kwalitatieve werkrelatie?
– Hoe zorg je voor een optimale werkrelatie?
– Moet je daar je best voor doen of moet je juist jezelf zijn?
Bewustzijn en zelfsturing zijn bij de beantwoording hiervan m.i. belangrijke pijlers.
* De kwaliteit van de therapeutische relatie is een belangrijke voorspeller voor het slagen van de therapie (Martin, Garske & David, 2000; Horvath, Del Re, Flückiger & Symonds, 2011).
Wat doe je als in het contact tussen jou en de ander (klant/partner/etc.) de ‘stroming’ stagneert?
- Hoe blijf je dan in verbinding met de rust en diepere waarden in jezelf?
- Hoe maak je dan opnieuw verbinding met de ander, terwijl je reptielenbrein** roet in het eten gooit?
Mij verbonden voelen met een ander is niet eenvoudig. Als de omstandigheden gunstig zijn dan lukt het nog wel (ik ben verliefd, de ander denkt hetzelfde over een onderwerp als ik, we zitten op één lijn). Er is dan sprake van gemeenschappelijkheid.
Maar wat als die ander een afwijkende mening heeft of zelfs totaal verschillend denkt over een onderwerp dan ik? En wat als die ander zich dominant of negatief naar mij opstelt?
Regelmatig is het gevoelde ‘contact’ dan als sneeuw voor de zon verdwenen en voel ik hoe ik – ongewild – terecht kom in primaire “freeze”- en flight/fight overlevingsreacties van mijn reptielenbrein.
** De wetenschapper Paul McLean heeft in de jaren ’80 een eenvoudig en werkbaar model ontwikkeld dat helpt om breinreacties (b.v. de stress reactie) gemakkelijker te kunnen begrijpen. Volgens McLean zijn de hersenen het resultaat van een lang proces van evolutie. Hoewel aan dat laatste tegenwoordig wordt getwijfeld (ook reptielen blijken b.v. een limbisch systeem te hebben), heeft zijn model verder niks aan praktische educatieve waarde verloren om menselijk gedrag beter te kunnen begrijpen.
In deze praktische workshop kun je ontdekken: hoe je verbinding maakt (of misschien wel vermijd).
Velen van ons zijn gekwetst in hun jeugd, bijvoorbeeld omdat je kernwaarden door anderen met de voeten zijn getreden.
Dan zie je over het algemeen twee reacties:
- Je trekt je gevoeligheid en intuïtie terug (uit bescherming).
- Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de verbinding met de ander te bewaren: je ontwikkeld een aangepast deel (strategisch zelf) waarbij je verschillende scenario’s kan kiezen. Je kan je b.v. óf heel erg afhankelijk gaan opstellen (en voelen) van de omgeving óf je kan denken “fuck you”, “ik kan het wel zonder jullie”, óf je komt in een “freeze”: in ‘niet-weten’, een black-out of dissociatie.
In alle gevallen kom je gevoelsmatig op een ‘eiland’ terecht.
In deze praktische workshop kun je misschien ontdekken: dat je grenzen anders liggen dan je bewust dacht.
Welke van de hierboven beschreven posities je ‘kiest’ maakt niet zo veel uit: als de verbinding tussen jou en de ander gevoelsmatig wordt verbroken, rest slechts een gevoel van eenzaamheid of leegte. Dit triggert je zoogdier brein en reptielenbrein, dat primair reageert met de eerder beschreven overlevingsreactie.
Zoiets kan in een fractie van een ogenblik getriggerd worden, bijvoorbeeld:
- als die ander zijn hoofd omdraait,
- oogcontact vermijd,
- in gedachten verzonken is,
- zich dominant opstelt,
- zich lichamelijk wat afstandelijk opstelt,
- niet congruent is op gevoels- en verbaal vlak etc.
Er rest dan slechts een gevoel van angst, twijfel en onzekerheid en frustratie. Je probeert jezelf intuïtief bij elkaar te houden door te verkrampen en denkt misschien “hoe red ik me hieruit”?
Tja, als het gevoel en de emotionele reacties uit reptielen- en zoogdierbrein niet bewust gevoeld mogen worden, dan probeer je dat weg te krijgen door allerlei mentale strategieën en gedrag. Je komt met allerlei redenaties en controle behoeftigheid om je onzekerheid te camoufleren (je “Monkey Mind”). Je schiet in je mentale bewustzijn. Je identificeert je dan vooral vanuit je hoofd: je komt met redenaties, je vertelt hoe je denkt dat het hoort. Je doet jezelf met deze reacties waarschijnlijk ernstig tekort!
Of je probeert de ander te veranderen (waardoor je dat gevoel niet meer hoeft te hebben) en je doet de ander daarmee waarschijnlijk ernstig tekort! De Franse filosoof Sartre schreef het al: “l’enfer c’est les autres”, hetgeen betekent: “de hel …. dat zijn de anderen“! De vijand (de schuldigen), dat zijn de anderen! Tegelijkertijd zijn we ook de hel voor onszelf wanneer we onszelf klein houden en afwijzen (en onszelf beschuldigen!).
Wat kun je in deze workshop verwachten:
- Praktische DOE-oefeningen met als thema “verbinding/verbondenheid”, waarbij het “zelf ervaren” op de voorgrond staat:
- Ontdekken of je contact maakt of afstand creëert met de ander.
- Ontdekken waar je grenzen liggen.
- Ontdekken welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn in het contact met andere mensen, etc.
- Theoretisch kader, waarbinnen je je ervaringen kan plaatsen.
- Praktische handvatten in communicatie.
- En misschien krijg je ook een beetje ontevreden/onvervuld gevoel (helaas), omdat de tijd waarschijnlijk te kort is om alle onderstaande vragen te beantwoorden (net als vorige jaar) of omdat ik niet in staat ben om volledig aan je verwachtingen te voldoen (net als vorige jaar).
In deze praktische workshop krijg je antwoorden op vragen zoals:
- Welke verschillende niveau’s (perspectieven) zijn er waarop ik verbinding kan ervaren?
- Hoe werkt mijn reptielenbrein en waarom is dat zo belangrijk?
- Hoe werkt mijn zoogdierbrein?
- Hoe werkt mijn lagere- en hogere mensbrein?
- Hoe ga ik om met ‘lastige’ klanten zoals:
- dominante klanten,
- klanten die ‘niet-willen’ (klanten die ik moet overtuigen, waar ik een moker moet gebruiken om ‘binnen te komen’),
- klanten die twijfelen aan mijn competentie,
- Hoe komt het dat ik in het contact met mijn klant / de ander, stagneer?
- Hoe / waardoor komt het dat ik schrik en geraakt wordt?
- Hoe komt het dat ik in contact met sommige mensen zo moe word?
- Hoe geef ik effectief feedback aan de ander terwijl ik mij
- geraakt voel,
- boos voel,
- geïrriteerd voel,
- het even ‘niet-weet,
- dichtsla,
Wanneer: Deze workshop wordt gegeven op 6 november 2015 op de terugkomdag voor Kindertolken methode PresentChild in voormalig Capucijnenklooster ‘de Beukenhof’ te Biezenmortel.
Om deze workshop weer een succes te laten zijn, heb ik jouw hulp als deelnemer nodig. Vul minimaal twee weken voor de workshop je vraag/wensen/antwoord(en) hieronder in.
N.B.: Het is ook mogelijk om deze workshop los te volgen of om een vervolg hierop te organiseren. Wil je meer informatie hierover?
Bel mij dan op 0645 818 810 of stuur een E-mail.
This form does not exist [/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”60px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”single solid” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/] [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]