Lage rugklachten
Alweer een bijdrage van InnerChange om de Corona crisis zo goed mogelijk door te komen
GRATIS 7 effectieve oefeningen die..
- Je lage rug en bekken soepel en sterk maken
- Je lichamelijk en mentaal helpen te ontspannen
- Je energie peil zullen verhogen
- De natuurlijke ademhaling verbeteren
Op korte termijn verwachten fysiotherapeuten een toename van rugpijn en rugstijfheid
Door de Corona crisis zitten veel mensen thuis te werken. De algemene verwachting is dat er meer mensen zullen komen die last krijgen van een stijve of pijnlijke rug. Als oorzaak wordt gezien het gedurende langere tijd stil zitten en minder bewegen van de rug maar ook overbelasting van de rug met het wegwerken van achterstallige klussen thuis en om het huis.
Voor deze groep en natuurlijk voor de mensen die al rugklachten hebben, heb ik een set oefeningen bedacht die preventief rugpijn kunnen voorkomen en bestaande rug en bekkenklachten fors kunnen verminderen of zelfs doen oplossen.
Maar vraag je eerst eens af: waarom wil ik überhaupt oefeningen doen?
Want oefenen vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Oefeningen doen betekent al gauw dat je weer iets ‘moet’, en de meeste mensen die ik ken hebben van nature een grote weerstand tegen weer “iets moeten” doen.
Je begint, denk ik, pas met oefeningen als je motivatie helder en uitnodigend is. Een voorbeeld: oefenen om je rugspieren te versterken, om je rug los te maken om eindelijk van de pijn af te komen klinken aannemelijk.
Maar maar gaan oefenen met als doel “ik wil mijn kleinkind weer kunnen optillen” of "ik wil weer kunnen winnen met tennis" of "ik wil trots zijn op wat ik doe, zonder mezelf te gaan forceren" of "ik wil weer soepel en fit kunnen bewegen" of " ik wil mij mij levendig en energiek voelen" voelt voor de meeste mensen toch duidelijk anders.
Zinnetjes als "ik houd het niet meer vol", "dit kan ik niet" of "wat een stomme oefening" zorgen bij veel mensen dat ze vroegtijdig stoppen met het uitvoeren van een oefening. Een heldere motivatie helpt je om vol te houden waar je normaal gesproken zou afhaken.
7 oefeningen ter voorkoming en behandeling van lage rugklachten en bekkenklachten
Wat zijn de oorzaken eigenlijk van lage rug- en bekkenpijn?
Lage rugpijn (synoniemen spit of lumbago) en bekkenpijn komen veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt, is medisch vaak moeilijk te achterhalen. We noemen het dan a-specifieke rugklachten.
* Bij veel mensen heeft aanhoudende lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug die tijdelijk ‘uit vorm’ zijn.
* Maar wat veel mensen vergeten is dat aan de voorzijde van de wervelkolom en het bekken ook buikorganen vastgehecht zitten zoals: de dunne darm, dikke darm, blaas, rectum, prostaat en baarmoeder (maar niet tegelijkertijd :)). Ook die organen kunnen uit balans zijn en klachten in de rug veroorzaken.
* Een derde oorzaak is het gevoeliger worden van het centrale zenuwstelsel. Als je pijn gehad hebt dan is de eerste reactie om op te letten op de pijnlijke plek zodat je het niet weer krijgt. Bij sommige mensen wordt het Centrale zenuwstelsel uit bescherming gevoeliger waardoor ze eerder pijn opmerken. Deze gevoeligheid kan zo toenemen dat ook onprettige prikkels als rek en druk in de hersenen als pijn vertaald worden. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht.
* Een vierde grote oorzaak die ik zie is als je jezelf onder druk zet. Dat kan b.v. in conflicten met anderen (je rug rechten) maar ook eenvoudig door veel van jezelf te eisen.
Met het uitvoeren van deze oefeningen ga je meer ontdekken waar jouw rug of bekkenklacht mee te maken heeft. Heb je de ademhalingsoefeningen hiervoor gedaan en is je rugklacht minder, dan lijkt je buik de oorzaak van je rugklacht.
Heb je minder last van je rug na het uitvoeren van deze 7 oefeningen dan lijkt de oorzaak meer in de spieren, banden en gewrichten te liggen.
Halen de oefeningen niet veel uit en merk je dat je snel zorgelijke gedachten hebt of dat je last hebt van perfectionisme, dan lijkt het erop dat je zenuwstelsel gevoeliger is geworden.
Merk je dat de oefeningen je niet snel genoeg gaan en dat je direct resultaat wil zien, dan kan het zijn dat je jezelf op een bepaalde manier onder druk zet. Check ook eens hoe je omgaat met emoties als woede en frustratie. Hoe zit het met je relatie of op het werk?
Wil je liever een persoonlijk advies of begeleiding?
Als je je onzeker voelt over je rugoefeningen en je voelt de behoefte aan individuele begeleiding, bel mij dan op 0645 818 810. Steeds meer verzekeraars vergoeden online begeleiding (indien je in voldoende mate aanvullend verzekerd bent) bijvoorbeeld via Skype, Zoom, telefoon etc.
Wil jij oefeningen en tips blijven ontvangen?
Meld je hieronder aan als je nieuwe oefeningen en tips wil ontvangen over ademhaling, stress reductie en meditatie.