Testimonials

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” element_content=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”#f8f8f8″ background_image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2014/12/image1-300×139.jpg” background_parallax=”fixed” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”no” video_loop=”no” fade=”no” border_size=”1px” border_color=”#e5e4e4″ border_style=”solid” padding_top=”35px” padding_bottom=”45px” padding_left=”10px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

Wat anderen over mij zeggen:

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Everdien van der Laan” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Hoevelaken” link=”” target=”_self”]“Ik wil mij levend en stromend voelen, verbonden met mijn hart. Zoals ik ben bedoeld, heel en compleet”.

Mark heeft mij geholpen om contact te maken met mijn hart, met mijzelf, vanuit het denken, naar durven voelen en ervaren. Samen hebben we een zoektocht afgelegd naar welke behoeften er nu werkelijk zijn in mijn leven.

Die zoektocht bracht een heel verwerkingsproces opgang. Om niet in mijn denken en gedachtes te blijven hangen, maar om te durven voelen en ervaren wat er met me gebeurt in verschillende situaties. Ontdekken hoe ik dan reageer en waarom? Kwetsbaar zijn. Dat is heftig, er gebeurt veel, tegelijk is het voor mij zo helend, je hart te volgen en jezelf te ontdekken.

Daarbij kwam ook verbindende communicatie aan bod en ben ik steeds meer aan het leren om echt vertellen wat iets met me doet. Zonder de ander aan te vallen. Op een gelijkwaardige manier met elkaar praten, waarin er ruimte is voor allebei! Dan gebeuren er de mooiste dingen!”

In die zoektocht heb ik ook ontdekt dat ik een inspirator en motivator ben. En wanneer ik mijn hart volg dien ik een hoger doel. Als ik dat doel voor ogen houdt dan is het leven opeens erg simpel. En mag ik mijn leven in ontspanning leven.

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Marijke Knegt” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”den Haag” link=”” target=”_self”]Mark ten Seldam kwam in mijn leven op een moment dat ik volkomen op een dood spoor zat en mij afvroeg: “Wat nu”? Ik vond het leven niet meer leuk, was depressief en het gaf mij geen geluks gevoel.

Mark heeft mij deze jaren een groot inzicht en een grote verrijking van mijn persoonlijke ontwikkeling gebracht. Hiervoor waren de coachings gesprekken heel waardevol en heel verhelderend , maar dikwijls ook een moeilijk proces: Ik ontdekte dat er in mijn verleden heel wat dingen waren gebeurd die een grote impact op mijn leven hadden gehad – en nog hebben – maar ik heb nooit de link gelegd met het heden. Dus de wijze waarop ik op bepaalde personen en situaties reageerde, gaf eigenlijk ook een heel opgelucht gevoel (ik was dus niet zo abnormaal en onaangepast! als ik dacht)

Mark zijn rationele, integere en vooral ook zijn spirituele begeleiding als coach heeft mij mijn “ware ik ” laten ontdekken en dit is van ongelofelijke waarde als je je afvraagt: “welk pad moet ik hiervoor bewandelen”‘? En dat maakt mij heel gelukkig, het geeft een bevrijd gevoel. Het heeft mij zoveel zekerder en zelfbewuster gemaakt. Het was een grote overwinning om mijn mening over iets of iemand te durven uiten, ik was altijd bang voor ruzies en confrontaties. Ik was aan het denken voor anderen!

Het is mij in meerdere situaties nu gelukt om me niet te verschuilen achter een andere “ik” en dat voelde als een waanzinnige overwinning! De adrenaline stroomde door mijn lijf, maar hiervoor is heel veel “ego – talk” voor nodig d.w.z. jezelf ervan overtuigen dat het ook zo kan, dat geeft een “boost” aan zelfzekerheid .[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Karin H.” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Zutphen” link=”” target=”_self”]Ik was heel ontevreden hoe mijn leven verliep en hoe ik de dingen aanpakte, hoe ik de regie niet nam en slachtoffer werd van mijn eigen leven, hoe ik ergens vast bleef zitten. Ik was het zat om steeds in dezelfde zetten terecht te komen, de regie verliezen. Ik heb altijd een bepaalde rol gespeeld waar ik in was vastgelopen.

De gesprekken met Mark ervoer ik als open en onderzoekend. Ik ervoer mededogen maar de bejegening was nooit betuttelend of sentimenteel. Met een gezonde dosis humor werkte onze gesprekken relativerend en verhelderd diep door.

Ik neem nu weer de regie over mijn leven, niet dat het altijd goed gaat, maar ik wordt niet meer mee gesleept door mijn gemoedstoestand. Ik kan afstand nemen, ik kan mijn leven accepteren, nuanceren, balanceren. Het zwart-witte in mijn leven is weg!

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Dini Plug” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Hoevelaken” link=”” target=”_self”]Na een auto-ongeluk heb ik jarenlang rond gelopen met nek- en schouderklachten, uitval verschijnselen en pijn in de kaak en oorontstekingen. Zelfs sporten werd op een gegeven moment te veel door alle pijntjes en kwaaltjes waardoor ik me nog slechter ging voelen.

Resultaat: van huisarts naar ziekenhuis v.v. maar niemand kon iets met deze vage lichamelijke klachten. Totdat ik bij Mark terecht kwam.
Nooit had ik kunnen bedenken dat al deze klachten door mijzelf in stand werden gehouden. Door de diverse gesprekken met Mark, deelname aan de groepsgewijze werkvormen zoals meditatie en Mindfulness heb ik mezelf en mijn gedrag goed leren (her)kennen en hier op leren anticiperen.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken ben ik inmiddels van mijn klachten af. Heel af en toe val ik nog wel eens terug in oude denkpatronen maar juist door het tijdig herkennen van signalen en bijbehorend gedrag kan ik dit snel weer omzetten en in mijn kracht komen. Ik ben na jaren eindelijk weer mezelf, vol energie en zelfvertrouwen. Kortom weer in balans.

Ik neem nu weer de regie over mijn leven, niet dat het altijd goed gaat, maar ik wordt niet meer mee gesleept door mijn gemoedstoestand. Ik kan afstand nemen, ik kan mijn leven accepteren, nuanceren, balanceren. Het zwart-witte in mijn leven is weg!

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”linda V.” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Amersfoort” link=”” target=”_self”]De training kwam op een moment dat ik echt niet lekker in mijn vel zat en het vooral op het werk erg moeilijk had. Het was daarom fijn om naar de training te gaan en even bewust bezig te zijn met mindfulness.

Zeker in het begin had ik het gevoel dat de training iets in gang heeft gezet. Ik vond het waardevol om samen met de andere deelnemers van gedachten te wisselen/ervaringen uit te wisselen. Dat gaf het gevoel niet als enige met dingen te zitten en gaf ook ideeën hoe je ook anders met dingen om kan gaan.

Ik vond het wel lastig om thuis ook met de mindfulness bezig te blijven. De mailtjes die we in het begin ontvingen, hielpen daarbij.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Monique Tijssen” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Leusden” link=”” target=”_self”]De begeleiding van Mark te Seldam heeft mij het volgende opgeleverd:

– serieus nemen van alle stemmen in mezelf / alles mag er zijn!

– vervolgens ophouden met vechten tegen alle ongewenste / onhandige gevoelens omdat die er alleen maar sterker door worden

– acceptatie van mezelf; alles is er al, ik hoef niet te veranderen, sterker nog: dat gaat helemaal niet!

– bovenstaande helpt om de mensen om mij heen ook te accepteren voor wie ze zijn

Kortom: een heel mooi resultaat!

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Niels en Sepideh” avatar=”none” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Amersfoort” link=”” target=”_self”] “Daar waar twee uitgesproken persoonlijkheden elkaar vinden ontstaat beweging en dynamiek. Zo ook in ons huwelijk.”

Mijn vrouw en ik zijn erg gepassioneerd en dat zorgt ervoor dat het er bij ons vaak intens aan toe gaat. In positieve zin, maar soms ook in negatieve zin. Met de komst van ons dochtertje heeft onze relatie een nieuwe dimensie gekregen en we hebben daar niet altijd even goed mee kunnen omgaan. De extra verantwoordelijkheden, de extra praktische zaken en vooral de vermoeidheid die horen bij het zorgen voor een nieuw leven leidde vaak tot spanningen en frustraties.

Mark heeft ons geholpen om te onze onderlinge communicatie weer op orde te krijgen. Door zijn doortastende aanpak en luisterend oor kregen wij weer aandacht voor elkaar. We zijn weer in staat om te luisteren en om op een goede manier uiting te geven aan onze eigen behoeftes en verwachtingen. In plaats van het alleen maar ventileren en verwijten.

Ik heb het gevoel dat we veel sterker in onze relatie staan, veel meer oog hebben voor elkaar. Maar vooral veel eerder durven aan te geven als dingen niet gaan zoals we dat verwachten. En wat misschien nog wel het belangrijkste is, dat we naar elkaar luisteren naar wat de ander nodig heeft. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat we meer in harmonie met onszelf zijn, in ons huwelijk verder groeien en vooral dat we onze rol als ouders met meer balans kunnen vervullen.[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Marianne van Draanen” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Leusden” link=”” target=”_self”] “Ik dacht dat ik moest leren leven met de restklachten die ik had na mijn whiplash.

Door de integrale visie van Mark, in combinatie met zijn subtiele kracht, zijn kennis en wijsheid ben ik nu 100% klachtenvrij.”
[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”no” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Reinder Carton” avatar=”male” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Amersfoort” link=”” target=”_self”]Ik was ENORM CYNISCH over coaches… ik vertrouwde ze voor geen millimeter.

Mijn coach Mark, zo heb ik inmiddels ervaren, geeft mij enorm veel stabiliteit om het drukke jachtige leven dat ik leidt (drukke baan, drukke eigen zaak en dan ook nog een hoofd vol ‘dingen die moeten’ en een huis vol houtrot en alsmaar stijgende leningen…

Ja we hebben wat problemen…. en dan nu ook nog een zieke vrouw thuis en dus de hele huishouding er al 3,5 week bij hebben…. te kunnen leiden.

Ik ben je ontzettend dankbaar voor je spirituele, maar ook nuchtere begeleiding als coach hierin. De coachingsgesprekken zijn iedere keer weer heel verrassend en zeer waardevol. Iedere afspraak pakken we iets anders aan waar ik mee in de knoop zit. Dat kunnen hele basale dingen zijn.

Je geeft mij ook inzicht welk pad ik moet/kan nemen: links, rechts of in het midden. Wat is dat moeilijk!! Sluit het jaar toch weer optimistisch en met positieve gevoelens af. Veel dank hiervoor.
Ik kijk weer uit naar de volgende inspirerende gesprekken in het volgende jaar
[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”no” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”10px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_testimonials design=”classic” backgroundcolor=”” textcolor=”” random=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_testimonial name=”Marzieh Reyhani” avatar=”female” image=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2015/01/female-icon-5.png” image_border_radius=”” company=”Amersfoort” link=”” target=”_self”]

Een paar weken geleden mocht ik een praatje houden over de Lichtenberger Methode. Een groot thema daarin was de factor stress op ons systeem en de invloed van de zintuigen op ons stresslevel.. Hoe actiever en verder ontwikkeld de zintuigen, des te lager het stresslevel in ons systeem, daar kwam het in mijn speech op neer. Dit ging vooral over de dagelijkse stress die we ervaren om allerlei kleine en grotere dingen die ons overkomen.

Wat er tegelijkertijd bij mijzelf speelde en wat voor mij toen en nog steeds een groot en zeer fascinerend thema was en is, was het omgaan met enórme stress waarbij tunnelvisie en de vlucht- en vooral freezereflex je zo heftig overvallen dat er van zintuiglijke waarneming nagenoeg geen sprake meer is. Al mn mooie ideeën over de zintuigen; ‘poef!’, opgelost als een uit elkaar gespatte bellenblaasbel. En daar sta je dan voor je publiek voor wie je ieder moment gaat zingen of aan wie je een praatje houdt over oa stress. Verloren ben je en geen zintuig kan je nog redden… Lijkt het..

Ik realiseerde mij, mede dankzij Mark ten Seldam, dat mijn reactie op het feit dat ik stress ervaar al bij voorbaat niet klopt en ook totaal niet overeenkomt met dat wat ik dagelijks in mijn Lichtenberger lessen als pedagoog/“therapeut” overbreng aan de mensen die bij mij komen!

Lesje zelfreflectie houdt je bescheiden…

Mijn reactie op stress is dat het weg moet. Omdat ik weet dat stress kan verminderen door bijv mijn aandacht naar mijn oren te brengen en ze heel diep van binnen te voelen, geeft het me des te meer ongenoegen dat er stress is die ik niet verminderd krijg. Ik raak hiervan eigenlijk in een nog grotere paniek.

Mijn clienten leer ik vaak om naar de stress toe te gaan, met de wetenschap deze te laten verminderen bij ze door het verbinden met hun stress. Verbinden gaat per slot van rekening via de zintuigen; (het grote Lichtenberger thema; de zintuigen). Geheime agenda toch wel, want er is een doel.

Totdat ik een paar weken geleden mn angst en stress ben gaan beschouwen als mijn verfijnde intuïtieve raadgever, als een deel van mijn innerlijke wijsheid, mijn helper.

Ik nam iets wat me stress gaf en hoefde er alleen maar bij te blijven en te speuren waar ik in mijn lijf de stress ervoer om vervolgens bij zowel die fysieke plek van onbehagen te blijven als bij dat wat het gevoel deed groeien. Ik gaf de plek van onbehagen de kans om te groeien en groeien en groeien totdat: een verschuiving. Dat wat ik zag, veranderde in mijn waarneming. Ik versmolt ermee en de angst verdween. Niet omdat dat zo moest maar omdat ik niet meer bang was voor de stress. Ik nodigde deze uit, ik dook er in.

Sindsdien oefen ik. Als ik m voel komen, als mn knieën op slot gaan, als mn middenrif ineen krimpt, pak ik mn kans. Wat zie ik, wat voel ik en verder geen interpretatie, geen gegraaf naar mijn verleden, geen oordeel, geen ingrijpen, alleen voelen. Fysiek voelen. Dit is allang in de Lichtenberger lijn, maar voor mij nieuw dat ik geen verborgen agenda meer heb rondom angst en stress. Het hoeft niet meer weg, ik luister er naar, het voelt als spelen. De prachtige dingen die zich ondertussen ontvouwen of manifesteren, beschouw ik als bonus. Er staat niets op de agenda.

Het mooie is dat ik dit zo duidelijk heb mogen ervaren bij iemand die ik zelf les gaf in de Lichtenberger Methode en dus ook hierin, maar die mij een grote wederdienst bewees door mij dit op zijn eigen zachtaardige en open manier voor te spiegelen. (Dank je wel Mark!)

[/fusion_testimonial][/fusion_testimonials][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”10px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Mark ten Seldam

[/fusion_title][fusion_person name=”Mark ten Seldam” title=”Therapeut, Coach, Trainer” picture=”https://innerchange.nl/wp-content/uploads/2013/05/Pasfoto-Mark-ten-Seldam-1010-212×300.jpg” pic_link=”” linktarget=”_self” pic_style=”none” hover_type=”none” background_color=”” content_alignment=”” pic_style_color=”” pic_bordersize=”0″ pic_bordercolor=”” pic_borderradius=”0″ icon_position=”” social_icon_boxed=”yes” social_icon_boxed_radius=”4px” social_icon_colors=”” social_icon_boxed_colors=”” social_icon_tooltip=” ” email=”” facebook=”https://nl-nl.facebook.com/public/Mark-ten-Seldam” twitter=”” instagram=”” dribbble=”” google=”” linkedin=”https://www.linkedin.com/pub/mark-ten-seldam” blogger=”” tumblr=”” reddit=”” yahoo=”” deviantart=”” vimeo=”” youtube=”” pinterest=”” rss=”” digg=”” flickr=”” forrst=”” myspace=”” skype=”” paypal=”” dropbox=”” soundcloud=”” vk=”” class=”” id=””]Opgeleid als fysiotherapeut en osteopaat daarna gespecialiseerd in de psychosomatiek en Zijnsoriëntatie. Specialisatie: stress gerelateerde aandoeningen, burn-out, persoonlijke ontplooïng.[/fusion_person][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”#e2e2e2″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”10px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”10″ padding_right=”10″ padding_bottom=”10″ padding_left=”10″ margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Enkele bijzonderheden[/fusion_title][fusion_accordion divider_line=”” class=”” id=””][fusion_toggle title=”Wie ben ik?” open=”yes”]De moeilijkste te beantwoorden vraag in mijn leven is: “wie ben ik”.

Ik denk wel eens: “ik ben mijn lichaam” of “ik ben mijn gedachten”, of “ik ben een zwemmer”, of “ik ben bang en onzeker”, of ik ben een fysiotherapeut”, of “ik ben een opa”, of “ik ben een echtgenoot”, of “ik ben een Nederlander”, of “ik ben een inspirator en motivator”, of “ik houd van lekker eten en een goed glas wijn”, of ik houd van een goed boek en wandelingen in de natuur”. Heel soms ben ik: “ik ben”, dan heb ik even geen gedachten en ben ik eindeloos bewustzijn en stilte. Dan is er geen “ik”-centrum meer én toch ben ik dat![/fusion_toggle][fusion_toggle title=”wat kan ik” open=”no”]Ik ben geboren in 1957 te Borne en ik heb mijn jeugd in Amsterdam, Amersfoort en Leusbroek doorgebracht. Ik was ondernemend en ondeugend. En de school viel mijn zwaar: ik vond het meestal niet leuk, ik begreep veel lesstof vaak pas een jaar later en het leren kostte mij allemaal veel moeite. Ik was snel afgeleid en vooral de hoeveelheid aan leerstof viel mij zwaar. Eigenlijk heb ik in die tijd altijd mijn best gedaan, mij erg aangepast aan wat er van mij verwacht werd (althans wat ik daarvan dacht) maar ik heb dat nooit zo herkend. Ik vind dat ik naast mijn professionele expertise ook een ervaringsdeskundige ben. Daardoor kan ik gemakkelijk aansluiten bij de problemen waar mijn klanten mee worstelen.

En die problemen houden op de een of andere manier altijd verband met stress: van lichte en matige stressklacht tot een post traumatische stress stoornis (PTSS) of tot een burn-out.[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Hoe kom je aan de naam InnerChange” open=”no”]Regelmatig word mij de vraag gesteld: “wat heeft ‘persoonlijke ontwikkeling’ met jouw werk als fysiotherapeut en osteopaat te maken”?

Mijn antwoord luid dan: ik behandel en begeleid al twintig jaar mensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling maar ook met lichamelijke klachten die op de een of andere manier met stress te maken hebben. Je kunt hierbij denken aan burn-out klachten, milde angst en depressie maar vooral onbegrepen lichamelijke klachten zoals: een prikkelbare dikke darmsyndroom, hyperventilatie, fibromyalgie, regelmatig terugkerende nek/schouderpijn, rugpijn, kaakklachten, duizeligheid, hoofdpijn e.d.

Karakter eigenschappen die een rol spelen bij deze klachten zijn perfectionisme, ‘moetisme’ (jezelf onder druk zetten) en een gerichtheid op pijn volgens de literatuur. Maar wat ik in die twintig jaar geleidelijk aan ben gaan zien, is dat mensen met deze klachten geleerd hebben om zich aan te passen aan de omgeving. Ze hebben geleerd zich te gedragen aan de verwachtingen van andere mensen. Het zijn vaak mensen die zorgzaam zijn voor anderen maar streng zijn voor zichzelf. Een continue aanpassing maakt dat je lichamelijk verkrampt. Ook al is dat een lichte verkramping, op de lange termijn geeft deze aanpassing lichamelijke en geestelijke klachten en het staat een spirituele ontwikkeling in de weg.

Elke verandering begint met bewustzijn. Verandering, ook bij pijn, lichamelijk ongemak, angst en depressie start altijd van binnen uit: zo ontstond in 1996 “InnerChange” die in 2015 evolueert tot “stop met aardig zijn”.[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Mijn hobbies” open=”no”]Ik ben dol op wandelen in de zomer in een heuvelachtig landschap met bossen en open vlaktes.

Ik houd van lekker eten en een goed glas wijn. Ik ben lid van een kookclub.[/fusion_toggle][/fusion_accordion][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”double solid” top_margin=”30″ bottom_margin=”40″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

InnerChange-1019 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
  • Els R. schreef:

    Ik was al door meerdere fysiotherapeuten behandeld. Resultaat viel altijd tegen. Anderen wezen mij op Mark. De persoonlijke aandacht die ik bij hem kreeg, de behandelingen speciaal op mijn probleem gericht en de persoonlijke aandacht deden mij erg goed. Wat een verademing. Wat ben ik blij dat ik de stap naar hem gemaakt heb.

  • >