Wat is hyperventilatie – symptomen en effectieve behandeling

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text] [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

 Hyperventilatie?  

Je adem is intens verbonden met je ‘kern’, met je ‘wezen’, met de grond van ‘wie je bent’. Hoe het met je gaat in relatie tot de wereld om je heen is voor jezelf voelbaar en wordt voor anderen zichtbaar via je ademhaling.

Het eerste wat een pasgeboren baby doet als die schrikt b.v. van een onverwachte aanraking, een geluid of een zuchtje wind is zijn/haar natuurlijke adempatroon in te houden. ‘Inhouden’ in de zin van aanpassen, afremmen, vastzetten, versnellen, niet volledig uitademen, verstoring van de balans tussen borst- en buikademhaling, e.d.
Dat gebeurt automatisch en dus onbewust. Dit automatisme ligt aan de basis van allerlei reacties op stress die je nu als volwassene ervaart.

Elk moment dat je verwijdert raakt van je kern geeft een beperking van je natuurlijke adempatroon. In elk moment dat het niet gaat zoals je wilt, elk moment waarin je niet vervult bent zal ervaarbaar zijn via je ademhaling. Denk hierbij o.a. aan alle momenten dat je vrijheid beperkt wordt om je te uiten qua mening, qua visie, qua ideologie, qua spiritualiteit, qua expressie. Iedereen heeft de behoefte om aanvaard en gerespecteerd te worden. Als dat niet in voldoende mate gebeurt, zul je je bedrukt, benauwd etc. gaan voelen.

Je ademhaling spiegelt hoe je op onbewust niveau de wereld ervaart en hoe je jezelf ervaart. Je adem spiegelt of je je vrij voelt en bereid bent om je open te stellen voor het nieuwe, of je vertrouwen hebt in de wereld en of je vertrouwen hebt in jezelf.
Daarom kun je je ademhaling gebruiken als een methode voor zelfontplooiing. Het is als een instrument dat je moet leren kennen voordat je het kunt gebruiken en weer controle krijgt over je gevoel, je gedachten en .

Ben jij op zoek naar een effectieve manier om van je (chronische) hyperventilatie af te komen?

Dan ben je hier op de juiste plek aangeland. Ik heb een manier ontwikkeld, waarbij je op een snelle – en  eenvoudige wijze geholpen word. De begeleiding is effectief bij zowel Acute Hyperventilatie als ook Chronische Hyperventilatie. De behandeling geef ik vanuit mijn achtergrond als psychosomatisch fysiotherapeut, osteopaat en Zijnsgeoriënteerd begeleider. Vul onderaan de pagina je naam en telefoonnummer in en ik bel je terug voor een gratis intake!

 

Waarom nog langer lijden aan je hyperventilatie?

 

Komt het onderstaande je bekend voor:

 • Je voelt je licht in je hoofd,
 • Je hebt het regelmatig benauwd,
 • Je voelt een druk op je borst,
 • Je durft de snelweg niet meer alleen op te rijden,
 • Je denkt wel eens flauw te vallen,
 • Je hebt last van een opgeblazen gevoel in je buik,
 • Je hebt last van overmatig zweten,
 • Je hebt last van een hinderlijke piep of fluitgeluid in je oren?

 

Hyperventilatie is in mijn ogen eigenlijk een onzinnige diagnose, omdat het woord geen oorzaak aanwijst maar een breed scala aan verschijnselen beschrijft.
‘Hyper-ventilatie’ betekent letterlijk ‘te snel” of ’te vaak’ ademen. Toch komt het regelmatig voor dat er niks aan iemands ademhaling mankeert, terwijl diegene toch klachten heeft. Het is dus niet alleen je wijze van ademen die verantwoordelijk is voor al je klachten.
Naast de ademhaling zijn geregeld ook een breed scala aan allerlei andere lichaamsprocessen verstoord. Daarom wordt hyperventilatie ook wel als hyper-ventilatie syndroom omschreven (HVS).

Er zijn méér dan tweehonderd! symptomen beschreven die aan Hyperventilatie gekoppeld kunnen worden. Lichamelijke -, mentale -, gedrags – en gevoels symptomen. Ik ga ze verder niet noemen (als je ze wil weten, stuur mij dan een Email).

 

 

Wat is de oorzaak van hyperventilatie?

Men gaat er van uit dat een ontregeld zenuwstelsel de oorzaak is van al deze verschijnselen. Specifieker: het is het onwillekeurige (vegetatieve) zenuwstelsel dat hiervoor verantwoordelijk is. Het vegetatieve zenuwstelsel regelt allerlei processen en is gericht op stabiliteit en veiligheid. Het vegetatieve zenuwstelsel ontvangt informatie uit de omgeving via je zintuigen en het ontvangt ook informatie uit je lichaam. Via je lichaam en via de zintuigen neem je onbewust veel meer waar, dan wat je bewust word!

Een verstoring of bedreiging kan op veel gebieden plaats vinden:

 • qua gezondheid (je lichaam),
 • emotioneel in je relatie,
 • met je kinderen,
 • op je werk,
 • gemis aan contact in je vriendenkring,
 • een gemis aan verbinding met het grote geheel (spiritualiteit),
 • een gemis aan zingeving  etc.

 

Het gaat dan om een verstoring in de balans tussen draagkracht en draaglast. Over het algemeen wordt tegenwoordig door je huisarts “overmatige psychosociale belasting” als hoofdoorzaak aangewezen. Dat klopt vaak wel, maar de medische wereld laat ook twee, in mijn ogen, zeer belangrijk gebieden buiten beschouwing, namelijk die van ‘spiritualiteit‘ en hoog-gevoeligheid.

Als je hooggevoelig bent dan reageer je onbewust op subtiele signalen uit je omgeving. Signalen die de meeste mensen niet waarnemen. Je reageert dan eerder en heftiger dan ‘minder gevoelige’ mensen. Spiritualiteit is een begrip dat moeilijker te definiëren is en waar zeer uitlopend over gedacht wordt. Maar bijna iedereen koppelt het mentaal aan het begrip van “verbinding met iets dat groter is dan jezelf”. Gevoelsmatig kun je spiritualiteit wel ervaren maar tegelijkertijd mentaal niet begrijpen. Je weer ‘verbonden’ en ‘heel’ leren voelen is een belangrijk aspect in de begeleiding. 

 

Als je de oorzaak van de verstoring of bedreiging begrijpt, dan kun je maatregelen nemen om je leven te veranderen. Als je géén oorzaak voor je klachten kunt vinden, dan ontstaat er een ‘alertheid’ in je. Je ontwikkelt nog meer de ‘voelsprietjes’ voor gevaar. En die alertheid kan omslaan via een gevoel van ‘bezorgdheid‘ in een gevoel van ‘angst‘ en tenslotte omslaan in ‘paniek‘. Dit zet een hele serie overlevingsreacties in gang die georganiseerd worden door het vegetatieve zenuwstelsel. 

 • De ene persoon zal hier meer introvert mee omgaan en een ‘stille’ vorm van hyperventilatie ontwikkelen die ik chronische hyperventilatie noem. De medische wereld herkent deze vorm van hyperventilatie niet zo snel.
 • De andere persoon zal meer extrovert reageren waarbij de hyperventilatie klachten een meer expressieve vorm krijgen. Zo’n iemand zal zich meer op de omgeving richten en daar actief proberen om een oplossing te vinden.

 

 

Wil je weten of jij hyperventilatie hebt?

Er zijn verschillende testen om hyperventilatie te objectiveren. Ik heb gekozen voor een bewezen betrouwbare test. Je kan deze test hier gratis en zonder enige verplichting doen (Ja, je hoeft zelfs geen Email adres of naam in te vullen!). Klik op de knop hieronder en je krijgt direct antwoord.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][fusion_button link=”/hyperventilatie-test/” color=”darkgreen” size=”” stretch=”default” type=”3d” shape=”pill” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”fa-check-circle-o” icon_position=”right” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”left” class=”” id=””]Klik hier en doe de gratis Hyperventilatie test[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

 

 

Wil je weten of er wat aan Hyperventilatie te doen is?

Ik heb een manier ontwikkeld waarbij je op een snelle – en  eenvoudige wijze geholpen word. De begeleiding is effectief bij zowel Acute Hyperventilatie als ook Chronische Hyperventilatie.
Als psychosomatisch fysiotherapeut, osteopaat en Zijnsgeoriënteerd begeleider ben ik erop getraind om je te helpen om snel in balans te komen. Vul onderaan de pagina je naam en telefoonnummer in en ik bel je terug voor een gratis intake!

 

 

Waarom nog langer lijden aan je hyperventilatie?

[formcraft id=’9′]

 

Je hyperventilatieklacht kan binnen korte tijd weer onder controle zijn! 

 

 

Iets anders: wil je kans maken op een gratis massage?

[/fusion_text][fusion_button link=”/review/” color=”red” size=”” stretch=”default” type=”3d” shape=”pill” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”fa-check-circle-o” icon_position=”right” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”left” class=”” id=””]KLik hier en win een gratis massage t.w.v. € 75,=[/fusion_button][fusion_text] [/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][fusion_text] [/fusion_text][fusion_text] [/fusion_text][fusion_text] [/fusion_text] [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
>