Dansante fysiotherapie – wat is dat?

Heb jij pijn als je beweegt?

Als je pijn hebt dan maak je je bewegingen automatisch kleiner en compacter. Je beweegt ook minder vaak en je doet van alles om de pijn niet te hoeven voelen.

Als je pijn vermijdend beweegt en dat gedurende langere tijd doet, dan worden je spieren stugger, strakker en hard. Je stemming verandert en je krijgt soms sombere gedachten. Het plezier en je spontaniteit verdwijnen langzaam uit je leven. Je raakt eraan gewend en je wordt moe en moedeloos.

Mijn naam is Mark ten Seldam en ik begeleid al meer dan 35 jaar mensen die op de een of andere manier uit balans zijn geraakt en last hebben van lichamelijke klachten, vaak veroorzaakt door stress, pijn en angst.

 
Ben jij benieuwd wat dansante fysiotherapie voor jou kan betekenen?

Dansante Fysiotherapie

Gelukkig is er iets nieuws dat deze vicieuze cirkel kan omdraaien en de naam is: Dansante Fysiotherapie. Dit heeft niks te maken met ballet, balroomdancing, dartelen, huppelen, swingen, zumba of breakdance. Niets van dat alles. Dat zijn dansvormen die ontstaan vanuit je hoofd.

Dansante Fysiotherapie is simpel gezegd: bewegen op muziek die jou aanspreekt. Je beweegt als het ware vanuit je hart of vanuit je buikcentrum.

Maar vergis je niet, hoewel het simpel lijkt, is de dansante fysiotherapie geworteld in een heel gedegen fundament: de Laban-Bartenief Movement Analysis. 

Deze basis is uitgebouwd en helemaal toegespitst op het intentioneel bewegend functioneren van de mens en passend gemaakt binnen het beroepsprofiel van de Fysiotherapie.

Volgens Kim Beneyton is het gezonder om elk uur twee minuten te dansen dan af en te een marathon te rennen. Ze verwijst naar een groot wetenschappelijk onderzoek. Klik hier om het gehele artikel te lezen.

Hoe bewoog jij toen je 5 jaar oud was?

Weet jij nog hoe je bewoog als kind? Hoe je al rollend, springend, spelend en nieuwsgierig de wereld verkende?

Met dansante fysiotherapie ontdek je opnieuw hoe je plezierig kunt bewegen terwijl je nieuwe bewegingen en grenzen verkend. 

Het toevoegen van muziek geeft je de mogelijkheid om je te laten raken en meevoeren in een klankbad dat voor jou dynamisch en betekenisvol is. Daardoor wordt het gemakkelijker voor je om, gestuurd door je innerlijk, op ontspannen wijze te bewegen.

 De slogan van dansante fysiotherapie luidt: "dans je vrij van pijn".

Je balans terugvinden

  • Je ontdekt hoe je jouw ademhaling kunt gebruiken om pijnvrij te bewegen.
  • Je leert ruimtelijk expressie te geven aan ‘wat jou beweegt’ en je experimenteert met jouw unieke manier van bewegen.
  • Je leert dat stabiliteit en mobiliteit onafscheidelijk zijn, net zoals inspanning en ontspanning een team vormen.
  • Je ontdekt dat je gegrond kunt zijn terwijl je toch ruimer en lichter beweegt dan je dacht dat mogelijk zou zijn.
  • Je beweegt in verbinding met jezelf en in verbinding met je omgeving.

Zo geef je moeiteloos aandacht aan coördinatie, souplesse, kracht, evenwicht, uithoudingsvermogen, expressie en ontspanning.

Aldus krijg je een uitbreiding van je bewegingsarsenaal zodat je in je dagelijks leven nog adequater met je grenzen en energie om kan gaan. Je vind je balans weer terug.

Kun jij dit over jezelf zeggen?

* Ik heb zin om vrijer en losser te bewegen
* Ik ben nieuwsgierig, open, geduldig, liefdevol en moedig.
* Ik wil leren hoe ik mijn aandacht op een niet-oordelende wijze kan richten op wat er in mijn lichaam gebeurt en tevens kan opmerken wat ik daarbij denk.

* Bepaalde muziek raakt mij in mijn ziel
* Ik wil intenser gaan bewegen
* Ik durf mijn bewegingspatronen te gaan onderzoeken.
* Ik weet dat een veranderproces met kleine stapjes vooruit gaat en tijd kost.

Als je alle vragen met "ja" hebt beantwoord denk ik dat dansante fysiotherapie iets voor je kan betekenen.

Vergoedingen

Dansante Fysiotherapie wordt vergoed via je aanvullende verzekering als je je tenminste aanvullend verzekerd hebt voor fysiotherapie.

Dansante fysiotherapie wordt zowel individueel als in een groep toegepast o.a. bij de verbijzondering psychosomatische fysiotherapie en bij mensen met de ziekte van Parkinson en MS.

Daarnaast zijn er ook veel werkgevers bereid om bij te dragen aan het herstel van jouw welzijn, als je op het werk minder functioneert of vastloopt. Informeer hiernaar bij de afdeling P&O.

Heb je interesse? Geeft je dan geheel vrijblijvend op  voor de wachtlijst. Als ik een groep van 8 mensen heb kunnen we in principe beginnen. Sessie tijden zijn zowel onder schooltijd als in de avond mogelijk. Heb je nog vragen, dan kun je altijd bij mij terecht, zowel telefonisch als per Email.

Andere beweegvormen bij InnerChange

Naast Dansante Fysiotherapie - "dans je vrij van pijn", bied ik ook "dans je vrij uit je patronen" en "dans kalmte in je hoofd" aan. 

Dans je vrij uit je patronen is ontwikkeld door Avi Grinberg onder de naam "Stopping Movement". Tegenwoordig is het tegenwoordig ook bekend onder de naam  "sMove".  sMove is gericht om vrij te worden van het lijfelijk gevangen zitten in je verleden en oude mentale en lichamelijke patronen. 

Als laatste beweeginterventie bied ik diverse actieve meditaties aan. Hierin leer je hoe je als je hoofd continu 'aanstaat', jij je gedachten middels gestructureerde bewegingen kunt loslaten en je kan richten op je innerlijke kalmte en stilte.

Heb je nog vragen?

>