Stopping Movement = Smove

Ervaar jij sleur in je leven?

Ik heb mij nog nooit zo lekker in mijn vel gevoeld, stralend, meer mijzelf met momenten van diep geluk, als na de cursus Stopping Movement, die ik in oktober 2019 in Alcala Spanje bij Avi Grinberg heb gevolgd. Het was de meest nuttige, zinvolle en leuke cursus die ik in mijn loopbaan heb gevolgd.

Wat heb ik gedaan? Eenvoudig gezegd: op een gestructureerde manier bewegen op muziek. Ik zou het ook stop de sleur, bewegend mediteren, Mindful bewegen of moeiteloos bewegen op muziek kunnen noemen.


Avi Grinberg, de bedenker van deze methode noemt het Stopping Movement (tegenwoordig gebruikt hij als naam "Smove").

 
Hij gebruikt zijn methode o.a. bij neurologische problematiek maar ook als je vastzit in oude patronen van bewegen, denken of handelen. Maar ook als je last hebt van lichamelijke klachten als hoofdpijn, nek-, schouder- of rugpijn.

Ik vond nog een mooie quote van Paulo Coelho over sleur en routines:
"Nothing can substitute experience. If you think adventure is dangerous, try routine: it is lethal"

Smove

Stopping Movement (Smove) met tweetallen en touw Alcala 2019

Hoe ontdekte je 'Stopping Movement' ?

Ik zag Avi voor het eerst in 2015 bij Open Circles Academy in het NBC. Hij deed na de lunch met de 1500 aanwezigen lichamelijke oefeningen om te zorgen dat we na de 'lunch-slaap' weer mentaal aanwezig waren. Hoewel ik het lekker vind om lichaamswerk te doen, begreep ik weinig van zijn aanpak. Het sprak mij niet aan. Later, begin 2016, deed hij het nog uitgebreider, maar ook toen was ik niet gecharmeerd van zijn aanpak.

In juli 2016 ging ik naar Tenerife met een selecte groep ondernemers voor een week training getiteld Life Skills Experience, Ik was aanvankelijk onaangenaam verrast toen bleek dat Avi de helft van de training voor zijn rekening zou nemen.

Nou, die scepsis was op slag verdwenen toen hij - vooral praktisch - met ons aan de slag ging. De insteek van Avi luidde: “from doing to being”. Ik ervoer direct de kracht die deze methode had om een transformatie in mij en anderen teweeg te brengen. 

Hoe ging het verder?

Ik volgde Avi naar Wenen, waar hij een hands-on seminar gaf.
Daar besloot ik om de drie jarige training in Payerbach in Oostenrijk te volgen. Het was een zeer interessante cursus waar ik eerst een bepaalde structuur moest volgen om vervolgens weer meer met gevoel en intuïtie te gaan werken.

Tot mijn verbazing kwam ik er na 1,5 jaar achter dat de Grinberg cursus wél Stopping Movement elementen bevat, maar dat Stopping Movement op zich ook een afzonderlijke cursus is, die weer een aparte toelating vraagt 🙁


Gelukkig kon ik deze cursus in oktober 2019 volgen en direct daarmee in de praktijk aan de slag. Hoewel de cursus is opgezet voor groepen, zijn de basis elementen van bewegen op muziek, prima integreerbaar in mijn praktijk setting.

Bewegen op muziek

Stopping Movement Alcala 2019 - tweetallen met elastiek

Stopping Movement is simpel: start-stop

Het bewust starten en stoppen van een beweging vraagt aandacht van jezelf. Het is de eerste stap om “uit je hoofd” te komen. Na deze eerste stap, waarbij je op het ritme van de muziek, je beweging STOPT zijn veel mensen geneigd om vervolgens weer te continueren wat ze daarvoor deden.

Daarom is de uitdaging, en tevens tweede stap, om vervolgens een beweging te maken die ‘nieuw’ is, een beweging die géén vervolg is op de voorgaande beweging.

Wanneer je vervolgens STOP-NIEUW-STOP-NIEUW drie minuten herhaalt, dan kalmeer je je denkgeest, komt er veel energie vrij en en geef je jezelf de mogelijkheid om te ontdekken hoe weinig je van je totale bewegingsvrijheid gebruikt. 

Ons volwassen lichaam heeft 206 botjes en meer dan 660 spieren. Het is ontworpen om vrij te bewegen, om creatief bewegingen te maken, om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, om verwonderd te zijn en om te genieten van wat je doet, individueel of samen met anderen.
Je lichaam geeft je de mogelijkheid om verlichting, stroming, straling, ruimte, warmte, compassie en plezier te ervaren. In deze cursus staat vitaliteit, plezier en je lichaam op één

Smove Alcala 2019 - tweetallen met stok

Is het gezonder om elk uur 2 minuten te dansen dan af en toe een marathon te rennen?

Volgens Kim Beneyton wel. Ze verwijst naar een groot wetenschappelijk onderzoek. Klik hier om het gehele artikel te lezen.

Effecten van Stopping Movement

korte termijn effecten op fysiek niveau:
- meer energie
- meer plezier/vreugde
- meer ontspanning
- meer efficiëntie en focus in bewegen


korte termijn effecten op mentaal niveau:
- meer mentale ontspanning
- meer rust en stilte in je hoofd
- meer creativiteit


korte termijn effecten op spiritueel niveau:
- meer jezelf: jezelf als heel ervaren


korte termijn effecten op relationeel niveau:
- gemakkelijker kunnen omgaan met andere mensen

lange termijn effecten op fysiek niveau:
- meer coördinatie en fitheid (verbeterd uithoudingsvermogen, longcapaciteit/conditie)
- heldere, open stem
- efficiënt kunnen ademen
- efficiënt kunnen bewegen (handen, gezicht, schouders, heup onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen)


lange termijn effecten op mentaal niveau:
- langer kunnen focussen/concentreren zonder inspanning
- veel meer zelfvertrouwen
- accepteren van fouten en faalangst
- op lichte wijze omgaan met zware emoties
- accepteren van pijn, angst en ander ongemak
- kunnen kiezen in welke mentale staat je wilt verkeren (
- langdurige periodes van rust en stilte in je hoofd


lange termijn effecten op spiritueel niveau:
- stralen
- jezelf zijn
- powerful zijn zonder ‘force” (krachtig zijn zonder kramp of inspanning)
- je 'heel' voelen
- uniek en individueel zijn


lange termijn effecten op relationeel niveau:
- gemakkelijker kunnen omgaan met andere mensen
- je gewaar zijn van de omgeving waarin je je bevindteer energie
- meer plezier/vreugde
- meer ontspanning
- meer efficiëntie en focus in 
bewegen

Andere beweegvormen bij InnerChange

Naast Stopping Movement bied ik ook  Dansante Fysiotherapie aan en actieve meditatievormen 

Ervaren doet weten

Je weet pas of de kaas die jouw kaasboer verkoopt lekker is, als je het hebt geproefd. Precies zo weet je pas of Stopping movement bij je past als je het gedaan hebt.

Daarom organiseer ik binnenkort een proef avond. In 45 minuten durend programma, maak je de essentie mee van bewegen op muziek. Interesse?
Geef je vrijblijvend op 

Vergoedingen

Stopping Movement wordt soms vergoed in de aanvullende verzekering als je je tenminste aanvullend verzekerd hebt voor alternatieve beweegzorg. Check dit bij je zorgverzekeraar. 

Daarnaast zijn er ook veel werkgevers bereid om bij te dragen aan het herstel van jouw welzijn, als je op het werk minder functioneert of vastloopt. Informeer hiernaar bij de afdeling P&O.

Heb je interesse? Geeft je dan geheel vrijblijvend op  voor de wachtlijst. Als ik een groep van 8 mensen heb kunnen we in principe beginnen. Sessie tijden zijn zowel onder schooltijd als in de avond mogelijk. Heb je nog vragen, dan kun je altijd bij mij terecht, zowel telefonisch als per Email.

Geef je vrijblijvend op voor een proefles

>