Bewegend mediteren – dans je één (met het universum)
Inleiding
Ik weet nog goed dat ik 20 jaar geleden begon met mediteren bij de school van Zijnsoriëntatie. Wat een hel: de korte zitmeditaties van 5-10 minuten hield ik nog wel vol, maar de lange meditaties van een uur op de retraites in de Ardennen of de Ardèche, pffft .. ik telde innerlijk de minuten en secondes naar de pauzes af. Er was weinig innerlijke rust en stilte in mij.
Veel leraren o.a. Gurdieff, Osho zagen dat het voor de hedendaagse mens vaak moeilijk is om gewoon maar in stilte te zitten. Daarom ontwikkelde zij actieve vormen van meditatie welke goed aansluiten op de moderne, “actieve levensstijl” (lees: de onrustige westerse geest).
Ik vond de actieve meditaties heerlijk om te doen in de jaren 1990 waarin ik psychodynamisch lichaamswerk en Reichiaans lichaamswerk volgde.
Hans Knibbe gaf bij de school voor Zijnsorientatie ook dynamische meditaties die hij “meditatie in beweging” noemde. Omdat mijn geest destijds nogal in hokjes dacht, had ik de herinnering aan eerdere trainingen met lichaamswerk w.o. Osho’s actieve meditaties in de ijskast gezet en ik ben ze later vergeten.
Gelukkig heb ik deze actieve meditaties weer ontdekt en ga ik hierin lesgeven zodat jij via een actieve manier innerlijke kalmte en stilte kunt ervaren.
Doel van actieve meditatie
Als ik een actieve meditatie doe, dan maak ik mij eerst nog druk over alle lijstjes in mijn hoofd, dan of ik de meditatie wel ‘goed’ doe en dan meestal na zo’n 15 minuten kalmeert mijn geest.
Omdat ‘mediteren’ en meditatie meestal wordt geassocieerd met stilzitten op een kussentje, lijkt het in tegenspraak met actief zijn en bewegen. Maar meditatie is niet tegen actie.
Maar eigenlijk zijn de stappen in zit en beweging hetzelfde: het gaat erom dat je je bewust wordt, eerst van je lichaam, dan langzamerhand van elk gebaar, van elke beweging, van elk automatisme en dan gebeurt er geleidelijk aan een wonder: veel van wat je aan het ‘doen’ verdwijnt.
Ik beweeg dan meer als vanzelf, mijn lichaam raakt ontspannen en voelt harmonieuzer aan.
De volgende meditaties bied ik aan:
1. Osho, actieve meditaties
- Gourishankar
- Nadabrama
- Dynamic
- Kundalini
- Mandala
- Devavani
- Karunesh heart meditation
- Nataraj
- No-dimensions
- Whirling
2. Meditatie in beweging, school voor Zijnsoriëntatie
Zijnsgeoriënteerd lichaamswerk is een fijnzinnige, meditatieve vorm van bewegen. De herkenning van je vrije stralende aard staat centraal. Mediteren in beweging gaat de krampen, pijnen en energetische blokkades niet te lijf. In plaats van die te gaan corrigeren, richt meditatief bewegen zich op je natuurlijke heelheid en openheid waarin je krampen en blokkades op wonderbaarlijke wijze oplossen.
3. Overige actieve meditatie
- Gabrielle Roth, de 5 ritmes
- Tao Walk
4. Adem-meditatie en stem meditatie
- Drunvalo Melchizedek
- Jeru Kabbal , Quantum Light Breath
- Holotropic breathing of
- De helende stem van Loucas van den Berg
Andere beweegvormen bij InnerChange
Naast "dans je één (met het universum)", bied ik ook "dans je vrij uit je patronen" en "dans je vrij van pijn" aan.
"Dans je vrij uit je patronen" is ontwikkeld door Avi Grinberg onder de naam "Stopping Movement". Tegenwoordig is het tegenwoordig ook bekend onder de naam "sMove". sMove is gericht om vrij te worden van het lijfelijk gevangen zitten in je verleden en oude mentale en lichamelijke patronen.
"Dans je vrij van pijn" - Dansante fysiotherapie - is ontwikkeld door Marieke Delannoy en Peter van Burken.