Relatietherapie – relatiebegeleiding

Is er iets in je relatie dat je zou willen veranderen?

Iets dat je graag anders zou zien?

Er kan een moment in je relatie of je leven komen dat je je afvraagt “waar doe ik het nog voor”.
Je voelt je meer en meer onbegrepen en je ervaart dat de afstand tussen jezelf en je partner is toegenomen. Misschien voel je je soms eenzaam en vraag je je af of je met een vreemde in een huis leeft.

De vlinders in je buik zijn al lang verdwenen en het samen leuke dingen doen eindigt tegenwoordig in een ergernis.
Je bent het nauwelijks meer eens met elkaar en je denkt heel verschillend over onderwerpen dan je partner.


"Dan blijkt je relatie een borrelend vat waarin allerlei duistere- en nauwelijks bewuste passies sissen, kronkelen en exploderen.
Je bent zelf dikwijls een machteloze toeschouwers geworden van deze krachten. Er is een schreeuwend gebrek aan inzicht wat hier allemaal speelt. Populaire zelfhulpboeken geven soms wel goede adviezen, maar deze adviezen schieten tekort als je gedreven wordt, door iets dat je niet herkent.
Je neemt  je iedere ochtend voor om redelijk, begripvol en gevend naar de ander te zijn, om dan iedere avond te moeten constateren dat jij en je partner driftig, rancuneus en vals zijn geweest naar elkaar. 

Wat speelt hier dan eigenlijk allemaal?"
uit: 'de Tempel van relatie', Hans Knibbe.
[lees meer over patronen]

Als de teleurstelling toeneemt

In tijden dat je relatie onder druk komt te staan, worden de beelden die je van de ander hebt negatiever. Je kan teleurgesteld raken als je partner niet aan je verwachtingen kan of wil voldoen. Soms lijkt de verbinding tussen jullie beiden zelfs verdwenen.
Misschien eiste het werk te veel aandacht op, of het gedrag of gezondheid van een van de kinderen in het gezin. Dan is het niet meer leuk waardoor je soms bij een ander probeert te vinden wat je bij elkaar niet meer vind.
Als je niet op een effectieve manier opnieuw contact maakt met elkaar, dan ligt een relatiebreuk in het vooruitzicht.

Elkaar opnieuw 'vinden'

Het kan fijn zijn als er iemand met jullie meekijkt om ontstane ‘knopen’ in je relatie te helpen te ontwarren. Dan wordt het mogelijk om elkaar met nieuwe ogen te zien en met nieuwe oren te horen.  Om je te herinneren waarom je ook al weer voor je partner gekozen hebt. Maar ook om realistisch te worden en te erkennen dat er gedrag is van je partner waar je eigenlijk niet mee om kunt gaan.

Je leert het fundament van je relatie te versterken en vergroot het eigen vermogen om de relatie op langere termijn te leren onderhouden. Dat maakt het mogelijk om vanuit vrijheid een hernieuwde verbinding met elkaar aan te gaan.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat je in de loop van de coaching besluit dat voortzetting van de partnerrelatie niet langer passend is. Ook dan is een hernieuwde blik op elkaar als partners essentieel, zeker als jullie samen kinderen hebben. Want hoewel de partnerrelatie eindigt, blijft de ouderrelatie bestaan.

Motivatie

Relatiebegeleiding vraagt wel wat van beiden. Je moet er bij relatiebegeleiding wel tegen kunnen dat we niet alleen maar voor snelle oplossingen gaan. Het is mijn gewoonte om vijf tot acht keer met elkaar aan de slag te gaan.
Door deze afspraak creëren we met elkaar een basis voor de soms heftige emoties en kwesties die in zo'n eerste fase op tafel kunnen komen.

De eerste keer evalueren we of mijn manier van werken bij jullie vraag aansluit en of we op het goede spoor zitten. We hebben dan ook de belangrijkste thema's in beeld en bespreken met elkaar wat belangrijk is voor de richting.

Als dit je aanspreekt, nodig ik je uit om contact op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wat anderen zeggen:

Niels

Amersfoort

“Daar waar twee uitgesproken persoonlijkheden elkaar vinden ontstaat beweging en dynamiek. Zo ook in ons huwelijk.”

Waarom ik bij Mark ben?
Mijn vrouw en ik zijn erg gepassioneerd en dat zorgt ervoor dat het er bij ons vaak intens aan toe gaat. In positieve zin, maar soms ook in negatieve zin. Met de komst van ons dochtertje heeft onze relatie een nieuwe dimensie gekregen en we hebben daar niet altijd even goed mee kunnen omgaan.
De extra verantwoordelijkheden, de extra praktische zaken en vooral de vermoeidheid die horen bij het zorgen voor een nieuw leven leidde vaak tot spanningen en frustraties.

Wat heeft de begeleiding je opgeleverd?
Mark heeft ons geholpen om te onze onderlinge communicatie weer op orde te krijgen. Door zijn doortastende aanpak en luisterend oor kregen wij weer aandacht voor elkaar.
We zijn weer in staat om te luisteren en om op een goede manier uiting te geven aan onze eigen behoeftes en verwachtingen. In plaats van het alleen maar ventileren en verwijten.

Ik heb het gevoel dat we veel sterker in onze relatie staan, veel meer oog hebben voor elkaar. Maar vooral veel eerder durven aan te geven als dingen niet gaan zoals we dat verwachten.

En wat misschien nog wel het belangrijkste is, dat we naar elkaar luisteren naar wat de ander nodig heeft. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat we meer in harmonie met onszelf zijn, in ons huwelijk verder groeien en vooral dat we onze rol als ouders met meer balans kunnen vervullen.

Mark ten Seldam

Mark ten Seldam heeft een onorthodoxe aanpak en probeert snel tot de kern van jullie worsteling te komen.
Hij laat je ontdekken hoe je vast komt te zitten in oude overlevingspatronen, waarin je eigen verlangens zorgvuldig zijn  weggemoffeld en jij jezelf tekort doet.
Hij laat je ook zien hoe je de ander (vaak ongewild ) van je afstoot, terwijl je juist toenadering zoekt.
Als je je eigen verlangens geweldloos kunt verwoorden ga je zien dat jullie je probleem zelf kunnen oplossen.  
Vraag jij je af of deze methode iets voor jou is? Bel mij even of vul je vraag in op de contact pagina.

>