5 tips tegen Chronische vermoeidheid

Ik ben sinds kort opa en wat mij opvalt is het enthousiasme en de tomeloze hoeveelheid energie en onvermoeibaarheid van kleine kinderen tijdens hun spel en ontdekkingsreis van de wereld. Ik zie dit ook bij jonge dieren, ze staan in contact met een energiebron die onuitputtelijk lijkt. En waar dieren het contact met hun bron schijnbaar behouden lijkt het dat mensen het contact met hun bron al op jonge leeftijd kunnen kwijtraken. Ik zie in toenemende mate vermoeidheid optreden bij scholieren, studenten en later bij dertigers en veertigers die werkzaam zijn in dienstverlenende beroepen, zoals onderwijs en gezondheidszorg. Ik vroeg mij af hoe dat kon en ik deed een ontdekking: je hebt vermoeidheid en chronische vermoeidheid.

Moeheid blijkt een lichamelijk signaal dat wijst op een verstoring die fysiek, emotioneel of mentaal van aard kan zijn. Je kan hierbij denken aan een ziekte, gebrek aan vitaminen en mineralen, hormoon disbalans, gebrek aan (nacht)rust, gebrek aan beweging, een verlieservaring, gebrek aan voldoende kwalitatieve rust, etc. Als je de oorzaak aanpakt dan verdwijnt je vermoeidheid

Maar een chronische vermoeidheid wijst op een onbalans op mentaal en spiritueel niveau.
Je diepste waarden en kerntalenten komen onvoldoende aan bod in je leven. Je kan hierbij denken aan creativiteit, gelijkwaardigheid, respect, onvoorwaardelijke acceptatie, liefde etc.
Chronische vermoeidheid gaat in dat geval gepaard met een innerlijke strijd: een worsteling tussen tegenstrijdige verlangens, gevoelens en gedachten. Je leeft waarschijnlijk zoals je dat geleerd hebt, maar doe je ook daadwerkelijk wat je diep van binnen wilt? Chronische vermoeidheid gaat meestal gepaard met andere verschijnselen als: een futloos gevoel, geen energie, weinig concentratie vermogen, verhoogde spierspanning, slecht slapen, je hebt geen zin om iets te doen, somberheid en dergelijke.

Ten diepste zie ik chronische moeheid als een teruggetrokken vorm van niet meer mee willen doen, een non-verbale vorm van ‘Nee’ zeggen. ‘Nee’ tegen de niksheid, mist, leegte en zwartheid in je leven.
Nog anders uitgelegd: ik geloof dat iedere baby wordt geboren met een set unieke gaven en waarden. En ik ben ervan overtuigd dat deze gaven zich willen ontplooien in je leven, en dat ze een innerlijke ‘groeikracht’ in zich hebben en net zoals zaadjes, zich willen ontkiemen om uit te kunnen groeien tot een krachtige boom. Afhankelijk van je omgeving, zullen sommige van deze gaven/talentzaadjes de kans krijgen om te ontspruiten terwijl andere talenten vroegtijdig gekapt zijn of zaadjes zijn gebleven.

Zo ontstaan er twee kanten: een geleefd deel waarin jij bepaalde talenten hebt ontwikkeld en waarmee je jezelf hebt geïdentificeerd en een ongeleefd deel van onontwikkelde gaven en niet geleefde waarden. De meeste mensen worstelen met deze twee delen en regelmatig is er sprake van een innerlijke strijd. Aangezien dit een strijd is in jezelf en er nooit een winnaar is, kan het niet anders dan dat je op den duur last krijgt van vermoeidheid. Als je dat in de gaten hebt dan kun je dat veranderen. Je kan als mens gelukkig, innerlijk krachtig, vrij en gezond zijn, mits jouw unieke talenten en waarden in voldoende mate aan bod komen in je leven.

Hoe kun je nu veranderen zul je je misschien afvragen: Nou, je lichaam gaat je helpen. Je lichaam reageert sneller en eerder dan je verstand. Het geeft razendsnel aan of er aan je behoeften, verlangens, waarden en zingeving in voldoende mate wordt voldaan. Is dat niet het geval dan verandert je ademhaling, je spierspanning, je bloeddruk, je huidweerstand enz.

Zoals een cliënt van mij zei: “Het lichaam is een goede wegwijzer om te zien hoe het ECHT is en niet om het te fixen met je hoofd, met het ego iets te verzinnen”. Ik leer je echt ‘luisteren’ naar je lichaam, waardoor je deze signalen kan gaan gebruiken in relatie tot andere mensen en om je koers te veranderen in je leven. Maar hoe kun je nu zelf al beginnen met je akker te ploegen, waardoor straks de zaadjes gemakkelijker zullen uitgroeien.  Ik geef je daarvoor 5 tips.

 

5 tips tegen Chronische vermoeidheid!

Tip 1: neem na elke 40-45 minuten werk, 5 minuten pauze. Die vijf minuten verdeel je in vijf porties van één minuut. In elke minuut voer je een eenvoudige oefening uit. Richt je nu 1 minuut lang op je ademhaling: adem dan diep in, houdt je adem 6 tellen vast en laat los. Hoe voelt dit? Dat kun je een aantal malen herhalen.

Tip 2: trek daarna 1 minuut je mondhoeken op. Dit is een hele simpele oefening, door dit te doen gebruik je spieren die je ook met lachen aanspant. Hierdoor worden er in je hersenen circuits aangesproken die zorgen dat je je prettig gaat voelen en meer energie krijgt.

Tip 3: in de daarop volgende minuut complimenteer jezelf met iets. Dat kun je op een eenvoudige wijze doen bijvoorbeeld met een sticker (smiley), een schouderklopje of je zegt tegen jezelf: ‘ik heb oog voor detail’. Jezelf complimenteren geeft energie en je bent daarbij niet afhankelijk van anderen. Het is heerlijk als je een gemeend compliment krijgt, maar het komt regelmatig voor dat je inspanning niet wordt gezien, waardoor je teleurgesteld raakt. Dus wees eens vriendelijk en aardig voor jezelf en tevreden met wat je hebt gedaan en hoe je er uit ziet.

N.B.: Oprechte complimenten aan anderen geven is iets wat ik niet geleerd heb, laat staan complimenten geven aan jezelf. Het voelde bij mij in het begin een beetje kunstmatig of ‘nep’’ aan. Maar zelfs al voelt het nep, toch geef je jezelf een compliment en maak je compliment daarbij zo concreet mogelijk. Dus niet: “ík ben een goede vader” maar wel bv. : ik heb vandaag 5 minuten de tijd genomen om naar mijn dochter te luisteren of: ik had helemaal geen zin om op te staan, maar ik ben er toch uit gekomen om naar mijn werk te gaan.

Tip 4: stop met klagen, zeuren en roddelen! Klagen is een vorm van passieve agressiviteit en kost je heel veel energie! Neem een pen en een vel papier voor elke dag (ik gebruik zo’n Hema collegeblok) en schrijf in de komende minuut alles op wat je dwars zit zonder na te denken. Complimenteer jezelf over wat je zojuist ontdekt hebt wat je allemaal ergert, bv.: ik was zo kwaad op Jan dat ik hem wel voor zijn hoofd kon slaan, maar ik heb het toch niet gedaan.
N.B. Je kan je ergernis ook uiten in een geluid, actief gebaar, tekening, in de sportzaal, tijdens hout hakken e.d.

Tip 5: Deel je frustraties dagelijks met een vriend of vriendin: vertel ze over je woede en onderliggende machteloosheid of pijn. Daarna luister je naar zijn/haar frustraties.  

Maak hier een routine van en herhaal dit 30 dagen. Dan ben je 30 x 7 (dagen) x 8 (uur) = 1680 minuten bezig of vaker bezig met je mindset te trainen. 

Waren deze tips behulpzaam voor jou of heb je zelf tips die goed helpen? Laat het mij weten in het commentaarveld hieronder! Elke week verloot ik een groeikans gesprek t.w.v. € 127,= onder de inzenders. 

Mark ten Seldam

Mark ten Seldam van InnerChange heeft * 30 jaar ervaring als Fysiotherapeut * 20 jaar ervaring als Osteopaat * 10 jaar ervaring als Zijnsgeoriënteerd begeleider. Hij ontdekte al vroeg in zijn carrière dat lichamelijke klachten met grote regelmaat een gevolg zijn van een verstoorde balans tussen draagkracht en draaglast. Hij merkte op dat heel veel mensen het niet in de gaten hebben wanneer ze uit balans raken. En hij ontdekte de oorzaak van dit probleem en vond een oplossing! Mark is gespecialiseerd in ontspanning en stress reductie en begeleidt hoog-sensitieve mensen met stress gerelateerde klachten, milde angst en depressie, burn-out en mensen met onverklaarde klachten (SOLK). Daarnaast begeleidt hij een selecte groep mensen op hun pad van psychologische en spirituele groei.

  • Anita van Arem schreef:

    Dag Mark, interessant blog. Herkenbaar en praktisch. Ik kom vermoeidheid ook veel tegen bij mensen met kanker. Belangrijk om daar aandacht voor te hebben ook voor het mentale vlak

  • >