Huilbaby’s

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text] [/fusion_text][fusion_text] [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

Maak je je zorgen over je kind?

  • Denk je dat je een huilbaby hebt omdat je kind intens en overmatig huilt,
  • Is je baby onrustig of hyperactief,
  • Heeft je kind een voorkeurshouding,
  • Wil het maar niet slapen
  • Heeft je baby last van reflux?

Een baby die zich anders gedraagt dan je had verwacht, waarbij je voelt dat er iets aan de hand is, is voor veel ouders een zware belasting. 

Op deze pagina geef ik mijn mijn visie over mogelijke oorzaken en oplossingen bij de behandeling van deze klachten. Deze visie is de neerslag van tien jaar ervaring. Wil je weten of ik iets voor jullie kan betekenen? Vul onder aan de pagina je naam en telefoonnummer in en ik bel je terug voor een gratis intake t.w.v. € 45,=

Lees ook het verhaal van reflux Baby Yarahttps://innerchange.nl/reflux-baby-yara/ en
Baby Tom
https://innerchange.nl/huilbaby-baby-tom/

Lichamelijke gevolgen van de geboorte

Gelukkig zijn de meeste baby’s in staat om spontaan van de gevolgen van de bevalling te herstellen! Maar de geboorte is voor een baby één van de meest stressvolle gebeurtenissen in zijn leven met forse lichamelijke en emotionele belastingen. Tijdens de bevalling wordt een baby lichamelijk vervormd en naar buiten geperst, waarbij er in het geboorte kanaal ook nog een draaiing plaatsvindt. Vooral op het hoofdje, de nek, de schouders en het bekken van de baby, worden grote krachten uitgeoefend. Het is normaal dat tijdens de bevalling verschillende letsels ontstaan die gelukkig meestal van voorbijgaande aard zijn.

Soms worden tijdens de bevalling, juist door de draaiing van de baby, de diepe halsspieren, de banden van de nekwervels en vaak ook het schouderkapsel te veel uitgerekt. Daardoor kunnen de bovenste halswervels en schedelbeenderen, die bij een baby nog flexibel en verschuifbaar zijn, geblokkeerd raken. In de Duitstalige literatuur wordt dit als KISS-syndroom omschreven: Kopfgelenk Inducierte Symmetrie Störungen. Deze blokkade geeft spanning op de nekwervels, de schedel en de spieren. Deze spanning zal enerzijds nekpijn en hoofdpijn veroorzaken en anderzijds, via een overmatige zenuwprikkeling, allerlei complexe – vaak onbegrepen – verschijnselen als reflux en buikkrampen kunnen veroorzaken.

Aanhoudende spanning op nekwervels, schedel en nekspieren geeft nekpijn en hoofdpijn. Pijn roept bij een baby angst op. Je baby zal trachten de pijn te verminderen:

  • Het zal zich stijf te houden (je kind voelt zwaar aan),
  • Het zal gaan huilen als je probeert door de stijfheid heen te werken (b.v. met aankleden een arm heft),
  • Het wordt snel extreem boos bij aanraking of beweging,
  • Het kan zich paradoxaal genoeg helemaal slap gaan houden,
  • Het past onbewust zijn/haar houding aan en trekt scheef,
  • Soms gaat het juist overmatig bewegen om de spanning trachten te verminderen,
  • Een plotselinge beweging van armen of benen geeft ook een rekreflex van spieren aan de andere kant waardoor uw baby overmatig aan het bewegen blijft (b.v. maaiende armpjes),
  • je baby schrikt snel van geluiden en onverwachte aanrakingen.

 

Pijn?

Om een kind goed te kunnen beoordelen, is allereerst een zo volledig mogelijke beschrijving van de klachten nodig. Het is nuttig om een dagboek bij te houden waarin je noteert hoe vaak en hoe lang jullie baby huilt, hoe je je daarbij voelt, of er sprake is van een voorkeurshouding, naar welke kant, etc.

De eerste stap is om met deze gegevens een bezoek aan de huisarts of consultatiebureau-arts te brengen. Deze kan besluiten of aanvullend onderzoek nodig is om bekende problemen als oorontstekingen, blaasontstekingen, een beklemde liesbreuk, nierproblemen maar ook intoleranties voor koemelkeiwit of lactose te kunnen uitsluiten.

Helaas wordt er regelmatig niet al te zwaar aan jullie klacht getild als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak wordt gevonden. De baby is op gewicht en ziet er toch gezond uit? Dus beperkt de medische begeleiding zich meestal tot geruststelling van de ouders, die zich ondertussen steeds machtelozer en radelozer gaan voelen omdat ze het gedrag van hun baby niet begrijpen. Wat ze ook proberen, het heeft vaak geen effect. Sommige ouders gaan zich zelfs schuldig voelen omdat ze denken dat ze iets fout doen.

 

Moeder en kind zijn één

Naast eerder beschreven lichamelijke factoren spelen ook emotionele aspecten een grote rol. Tot de leeftijd van ongeveer één jaar kan een baby geen onderscheid maken tussen zichzelf en zijn moeder. Kind en moeder zijn één. Vanaf de zwangerschap is je baby al in staat is om jou als zijn/haar moeder aan te voelen. Als je je zorgen maakt om je kind, dan kan je kind aan voelen dat je je zorgen maakt en stress hebt. Daardoor kan een vicieuze cirkel ontstaan. Een baby kan over zichzelf nog niet begrijpend nadenken en daardoor ook niet zijn angst verminderen zoals we dat als volwassenen wel kunnen. Als je als moeder je baby niet begrijpt en gestresst raakt dan kan dat het proces van veilige hechting verstoren. Je baby kan dan niet voldoende veiligheid bij jou ervaren. Om met deze onzekerheid te kunnen omgaan zal je kind trachten de angst op een of andere manier uit te bannen b.v. doordat het zich afsluit of juist extreem boos (onhandelbaar) wordt.

Samenvattend: een baby is in staat om spanning in jou of jullie gezin aan te voelen. Als je zorgen hebt omdat je relatieproblemen ervaart, problemen op het werk, een sterfgeval in de familie, angst tijdens je zwangerschap omdat je eerder een miskraam hebt gehad, al je emoties als moeder hebben effect op je baby.

Als laatste kan het zijn dat je baby te weinig rust (en regelmaat) krijgt. Iedereen in het gezin is enthousiast: oudere broertjes en zusjes willen zo graag de baby zien dat aan de baby vaak continu aandacht gevraagd wordt. Daardoor kan de kleine ook overprikkeld raken.

 

Kenmerken van een overprikkelbare – huilbaby – onrustige baby

  • Langdurig huilen (meer dan 3 uur per dag), baby’s zijn ontroostbaar en maken vaak een ontevreden indruk.
  • Ze reageren vaak overgevoelig op licht, geluid en aanraking (ze weren af en strekken zich).
  • Ze hebben problemen met voeding (drinken onregelmatig).
  • Ze hebben last van overmatige darmkrampen, soms van voedselallergie en vaak is hun zuigkracht verminderd.
  • Ze hebben een bepaalde voorkeurshouding (de nek wordt het liefst naar een voorkeurskant gedraaid) en liggen in de vorm van een banaantje.
  • Ze hebben vaak moeite met plat op de rug liggen en willen het liefst wat omhoog gedragen worden.
  • Soms ontwikkelt zich een schedelasymmetrie.
  • Soms zie je een een hoge -, beetje astmatische ademhaling.
  • Ze voelen erg ‘zwaar’ aan als je ze optilt.
  • Aan- en uitkleden is pijnlijk en daarom huilen ze dan of gedragen zich ‘moeilijk’.
  • Deze baby’s willen meer dan ze ontwikkelingstechnisch aankunnen, b.v. hun hoofd heffen en proberen te gaan zitten terwijl ze nog niet kunnen omrollen. (Op dat punt ben ik het ook in het geheel niet eens met de adviezen van sommige consultatiebureaus om pasgeborenen een paar keer per dag op de buik te leggen zodat de baby zijn hoofd zal optillen om de nekspieren te trainen).

 

Behandeling

De behandeling van deze baby’s is afhankelijk van de gestelde diagnose en bestaat onder andere uit:

  • Het verhelpen van eventueel aanwezige blokkades door een behandeling van schedel en wervelkolom d.m.v. een osteopatische behandeling of Cranio-Sacraal therapie Upledger.
  • Het verminderen van de bewegingsangst bij de baby door massage, bewegen van romp en ledematen.
  • Het optimaliseren van moeder-kind relatie: moeder leren contact te maken met de baby door diverse oefeningen, het leren masseren van de baby, leren hoe je met het bewegen van je baby ontspanning kunt bereiken, het aanleren van een juiste houding met voeden.
  • Bij een overmatige onzekerheid van de moeder: moeder leren ontspannen, haar leren hoe stressfactoren te herkennen en te beïnvloeden.

N.B.: Preventief is er de cursus ‘bewust zwanger’. Een cursus met ontspanning en meditatie voor aanstaande moeders.

 

De meeste baby’s die ik zie zijn tussen de twee weken en negen maanden oud. Meestal geeft de eerste behandeling al merkbaar resultaat. Gemiddeld is binnen 4 tot 6 behandelingen het probleem tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Is er met 3 behandelingen geen enkel resultaat geboekt dan is de behandeling alhier niet zinvol. Soms zal ik, evenals bij andere stoornissen in de ontwikkeling, doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut.

[formcraft id=’10’] [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”60px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”single solid” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text][/fusion_text][fusion_text] [/fusion_text][fusion_text] [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
>