Trauma transformatie via de Grinberg Methode

 Trauma transformatie

- Heb jij moeite om woorden te vinden die uitdrukken wat er in je omgaat?
- Is het chaos in je hoofd en word je gekweld door een stortvloed aan ideeën, verplichtingen en zelfanalyses?
- Sta jij altijd 'aan staat' en ben je op je hoede?
- Heb jij last van regelmatig terugkerende lichamelijke klachten?
- Word jij regelmatig geconfronteerd met een onzeker gevoel?

De meeste mensen denken bij bovenstaande symptomen niet direct aan trauma of onveilige hechting.

Esther Groenewegen van AHNVG over haar ervaring met de Grinberg Methode

Esther: "Mindblowing "
 
Ik ben nu 51 en ik merk dat ik niet heb geleerd dat als iemand over mijn grenzen heengaat 1. dat te ervaren als feit en 2. te beseffen dat ik de mogelijkheid heb om verbaal aan te geven dat iets pijnlijk is".
 
Zie onderstaande video voor het gehele interview. 

Trauma

Een trauma is het ingrijpende gevolg van een gebeurtenis of serie van gebeurtenissen waarbij je zenuwstelsel overweldigd raakte. Je raakte overspoeld omdat de ervaring te onverwacht, te snel of te intens was om er op dat moment adequaat op te kunnen reageren.

onverwerkt trauma heeft zowel lichamelijke -, emotionele - als mentale gevolgen. 

Moderne wetenschappers* zijn er van overtuigd dat ieder mens opgroeit met trauma.
Onverwerkt trauma zien zij als een belangrijke oorzaak van lijden.  Het leren transformeren van lijden is een belangrijke vaardigheid in de richting van geluk.

*  Peter Levine, Bessel van der Kolk, Steve Porges.

Veel trauma’s ontstaan tijdens je jeugd. Met name op jonge leeftijd (0-6 jaar) is je zenuwstelsel nog niet volledig ontwikkeld, waardoor je niet zelfstandig iets schokkends kan verwerken.
Bij onvoldoende verwerking van een gebeurtenis ontstaan er vroeg of laat symptomen, ook wel  ‘trauma sporen’  genoemd.

Het brein van kleine kinderen is n.l. niet in staat om emoties te verwerken die te maken hebben met:
onveiligheid, angst, pijn, emotioneel verdriet, afbrokkelend vertrouwen, eenzaamheid, je onbegrepen voelen, etc.
De vecht en vlucht reflex is nog niet zo ontwikkeld.

Om deze gevoelens te helpen verwerken heb je hulp nodig van andere mensen: een steunende en sensitieve omgeving. Als die steun in onvoldoende mate aanwezig is, dan rest je systeem weinig anders dan een geheel of gedeeltelijke ‘shut-down’ : een bepaald deel van je zenuwstelsel (de parasympaticus) neemt het over en je word slap, 'passief'.
- je wilt niet(s) meer voelen,
- je wil je niets meer herinneren en
- je raakt mentaal en emotioneel afwezig


Bij chronisch trauma (hechtingsproblematiek) sluit je je dan af. Zo’n chronische shut-down is het begin van veel overlevingspatronen die op latere leeftijd kunnen leiden tot een scala aan lichamelijke klachten. Je kan hierbij denken aan:

– een dysfunctionele ademhaling (hypoventilatie, hyperventilatie, druk op de borst, syndroom van Tietze)
– buikklachten (steen op je maag, opgeblazen gevoel, prikkelbare dikke darm, pijnlijke blaas)
– aanhoudende pijn /contractie in je houdings-bewegingsapparaat: kaken, nek, rug, schouders, bekken, elleboog, fibromyalgie.
– hoofdpijn, tinnitus
– gebrek aan energie, niet lekker in je vel zitten

Miranda
(43 jaar)

Mijn ervaring na de eerste sessie? 

Ik vond het fascinerend.

Ik hoorde hier voor het eerst dat het gevoel van kortsluiting in mijn brein, zo'n moment dat ik niet kan nadenken, een schrikreactie is.

Ik herken deze schrik nu pas in zijn hoedanigheid nadat je het mij diverse malen vertelde en liet voelen. Door deze ervaring beklijfd het.

Ik snap nu ook de oorzaak.
De overspoeling en schrik die ik voel treedt op als situaties of mensen voor mij niet duidelijk zijn. Dan krijg ik het  gevoel dat ik er niks mee kan.

Nu ik dit begrijp heb ik al meer rust, terwijl ik nog niet echt in een situatie kan reageren.

Kleine gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben

Toch ontkennen de meeste mensen in mijn praktijk dat hun klachten mogelijk ‘traumasporen’ kunnen zijn. Want in hun verleden is er nooit sprake is geweest van heftige schrik door een trauma. Het blijkt dat ze hierbij vooral denken aan ‘grote’ - maar uitzonderlijke - gebeurtenissen als: mishandeling, een ernstig ongeval, seksueel misbruik of overlijden van een naaste.

Ze zijn verbaasd als op de behandeltafel ‘kleine’ gebeurtenissen uit hun jeugd geleidelijk aan ‘boven tafel’ komen. Gebeurtenissen die een  gemeenschappelijk overeenkomst hebben: pijnlijke situaties waarbij je niet in voldoende mate gezien en erkend bent. Vooral in de kindertijd 0-6 jr hebben ‘kleine’ gebeurtenissen, waar onvoldoende steun van de omgeving was, op latere leeftijd vaak grote lichamelijke gevolgen.

Onveilige hechting betekent in mijn ogen dat je chronisch trauma in je jeugd hebt meegemaakt.
Voor de duidelijkheid: onveilige hechting hoeft niet te betekenen dat je slechte ouders/verzorgers hebt gehad.
 Onveilige hechting betekent dat je je onbegrepen voelde omdat je ouders/verzorgers je op de een of andere manier, op die momenten dat jij er behoefte aan had, je niet in volodende mate konden steunen, veiligheid bieden, koesteren, vasthouden of je zien, zoals jij dat graag wilde.

Het gevolg is, bij de meeste mensen die hier komen, dat ze het moeilijk vinden om diep contact of verbinding met andere mensen te ervaren. 
Mensen blijken het meest bang te zijn voor ...  mensen!!  (niet voor sabeltandtijgers, beren, slangen etc.)

Als kind kun je nog niet relativeren. Je reageert op een lichamelijk /emotionele manier. Daarbij is er altijd een koppeling met negatieve gedachten en overtuigingen over je lichaam, gezondheid, zelfbeeld en andere mensen (sociale context).

Laura
(32 jaar)

Wat ik ervaren heb na één sessie? 

Ik ben onder de indruk van de sessie.

Je merkt dingen op die ik zelf niet registreer en je spiegelt die. Zoals bijvoorbeeld de veranderingen in mijn ademhaling of dat ik op sommige plekken mijn spieren verkramp.

Maar je merkte ook op uit de voetanalyse dat ik mij onzeker voel en dat ik van mijn eigen spoor ben gegaan om anderen niet teleur te stellen, terwijl ik je dat niet verteld heb,

Ik kan lastig omgaan met boosheid.
Als ik boos ben op mijn partner dan 'klap ik dicht' en sluit ik mij af. Ik krop mijn irritatie op en houd het binnen. Ik verdwijn in een eigen binnenwereld.

Ik zoek dan de oorzaak in mijzelf. Ik ga de situatie analyseren en mij afvragen wat ik anders had kunnen doen.
Ik denk dan dat ik het anders had moeten doen, of beter.
De eindconclusie is altijd dat ik stom en dom ben en niks goed kan doen.

Als mijn boosheid eruit komt, (dat kan weken duren) dan komt er een forse ontlading en roep ik zoiets als: "zo hoef ik met jou niet meer door te gaan".

Ik wil als ik iets hoor dat mij raakt, het mij niet meer persoonljik aantrekken. Ik wil ook op een punt komen dat ik meer zelfverzekerd ben en meer zelfvertrouwen heb.
 
Deze eerste sessie helpt mij daar nu al bij!

Trauma transformatie - 'bottum up' - hoe gaat dat?

Als kind heb je niet geleerd hoe je zelfstandig heftige emoties en gevoelens kunt verwerken. Daardoor werken oude overlevingspatronen (traumasporen) nog overmatig door in je huidige functioneren. Paden naar hoger gelegen schorsgebieden in je brein zijn nog niet in voldoende mate aangelegd.
Gelukkig is je brein plastisch en kun je dat alsnog leren. Vandaar dat ik deze methode geen therapie noem, maar een leer proces. Deze methode werkt via je lichaam. Het is geen praat therapie.

Je kan de gevolgen van trauma alsnog oplossen zonder dat je de oorzaak hiervan hoeft te kennen! De kracht van deze methode ligt in het behandelen van de reacties die de gebeurtenissen hebben gegeven in je lichaamssysteem.

Bottom – Up
De bottom-up benadering omvat alle werkwijzen waarbij je gaat ervaren hoe je via je lichaam je geest beïnvloed. 
Er zijn allerlei lichamelijke methoden die je helpen om stress effectief aan te pakken via je lijf. Ik gebruik de Grinberg Methode.  Je leert hoe je op een eenvoudige wijze kunt ontspannen  - op een manier die niet teveel tijd kost -  en hoe je kunt spelen met je patronen als je je van deze bewust bent.

Als begeleider let ik op - en werk ik met je lichaam; je houding, spierspanning, beweging, ademhaling, stem en lichaamsbeleving.

Aanraking, beweging en verbeeldingskracht zijn volgens de Nederlands-Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk precies die elementen die getraumatiseerde mensen helpen om zich weer veilig te voelen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat deze elementen uit de meeste therapieën zijn verbannen. 

Trauma transformatie middels de Grinberg Methode richt zich op de gevolgen van trauma in je lichaam in plaats van op de indringende ervaring zelf.
Doel van de begeleiding is dat je weer maximale zelfsturing en controle krijgt over je eigen lichaam, gedachten, gevoelens en gezondheid.
Korter gezegd: dat je jezelf kan zijn en je eigen grenzen effectief kan aangeven. Authentiek zijn.

Deze lichamelijke gevolgen van destijds, kunnen in het perspectief van NU, waar je brein volledig ontwikkeld is, ruimte krijgen. Je brein is in staat om zowel oude pijn en verdedigingspatronen te ervaren en daarnaast op volwassen wijze te kunnen relativeren.

N.B.: Relativeren is iets anders dan rationaliseren zoals tegen je zelf zeggen: “stel je niet aan”, “ik moet flink zijn”, “zo erg is het toch niet”, ”mijn lichaam moet naar mij luisteren” etc.
De term 'realiseren wat is', is misschien wat meer passend om de term 'relativeren' te beschrijven.

Mark
(52 jaar)

Wat ik graag wil veranderen is een gevoel van eenzaamheid.

Op de een of andere manier voelde ik mij mijn hele leven afgescheiden van de wereld. Omdat ik situaties snel als “te veel” ervaar, hield ik afstand en trok mij terug als een oplossing om niet overspoeld te raken.

Daardoor creëerde ik (onbewust) ook weer een situatie waarop de omgeving afstandelijk op mij reageerde en daar reageerde ik weer op.

Zo ontstond er een beschermend patroon van afstand en afgescheidenheid waaruit het onmogelijk leek om te ontsnappen.
[lees meer over patronen]

De Grinberg Methode leert je meer jezelf te zijn door trauma te transformeren.

Jezelf, zonder aangeleerde opsmuk: zorgeloos, moeiteloos, authentiek, natuurlijk en vol vreugde. Vrij van de beschermende patronen die je nu knellen en beperken in je oorspronkelijke mogelijkheden. Shakespeare zei het eerder al “to be or not to be, that’s the question”. Waar kies jij voor: leven of overleven? 

Het PASSION-proces: in zeven stappen via je lijf, uit je hoofd, in je hart.

Het PASSION-proces vormt de kern van de Grinberg Methode. Stapsgewijs leer je, op een eenvoudige manier, hoe jeZelf te zijn, jezelf te accepteren en van jezelf te houden.

Elke verandering begint met bewustwording, dit is de eerste stap. Je leert hoe je je aandacht vanuit het denken (je mind) kunt verschuiven naar je lichaam (body). Dan ga je ervaren hoe oude gewoontes zich manifesteren in je lichaam en hoe deze je nu belemmeren.

Stefan
(27 jaar)

Wat ik ontdekt heb? 

Als ik mij ergens ongemakkelijk voel, dan trek ik mij terug.

Dat kan, afhankelijk van de situatie, op verschillende manieren:
- Ik kan mij lijfelijk zo smal mogelijk maken (als een streep)
- Ik kan mij ook zo klein mogelijk maken met mijn hoofd ingetrokken. 
- Ik kan mij lijfelijk zelfs zo naar achteren terugtrekken dat het net is alsof ik in een punt verdwijn.

In mijn hoofd word ik wat wazig en ik voel mij onzeker. Ik adem dan net voldoende (om niet te sterven).
 
In die positie kan ik het heel lang uithouden, zo niet oneindig lang, maar het is niet zo dat ik hier bewust voor kies.

Het is een overlevingsmodus.

In het PASSION-proces:

  • Leer je eerst hoe je onbewuste automatismen [lees meer] waar je last van hebt, bewust kunt produceren. Want als je dát kan, kun je deze routines ook bewust stoppen. Daardoor krijg je controle op - nu nog - allerlei onbewuste patronen die pijn, stress en andere lichamelijke klachten veroorzaken. Het stuur in eigen hand nemen draagt bij aan herstel van balans bij overmatige stress.

  • Leer je je adem anders te gebruiken. De ademhaling staat centraal in het PASSION-proces. Als je schrikt hou je even je adem in. Bij langdurige stress minimaliseer je je ademcapaciteit chronisch.

  • Leer je hoe je focus en een eigen wil kunt ontwikkelen. Focus houden is essentieel als je wilt ontdekken wie je oorspronkeljik bent. De Grinberg practitioner gebruikt verschillende handgrepen om dit te ondersteunen.

  • Leer je de kracht van je denken, de kracht van je hart, de kracht van angst en de kracht van je behoeften samen te bundelen achter je doel.

  • Leer je hoe je emoties in je lichaam blokkeert en hoe je pijn en angst kunt transformeren.

  • Leer je hoe je kunt loslaten. Loslaten van je armen, benen, rug, nek, maar ook loslaten van moeilijke emoties en overtuigingen.

  • Leer je hoe je kunt vertrouwen. Leren vertrouwen van de handen die je vasthouden. Leren vertrouwen van je lichaam en de lichamelijke reacties op het leerproces.

  • Leer je diepe rust, stilte en oneindigheid in je hoofd ervaren. Je slaap verbeterd.

Willy
(36 jaar)

Wat ik ervaren heb na één sessie? 

Ik ben in shock. Ik vindt het bizar hoe mijn lijf in de “Grinberg” sessie reageerde.

Veertig minuten geleden kwam ik wankel en onzeker binnen met stijve schouders en nekpijn.

Mijn nek is nu los terwijl die niet eens los is gekraakt. Nu sta ik stevig geaard op mijn voeten met rust in mijn hoofd.

Ik durf de wereld aan. Ik voel me zo veel lichter en rustiger.

Hoe ziet een sessie eruit?

Elke sessie begint met een voet-analyse en 'footwork'. De sessie wordt daarna liggend vervolgd. Voor een buitenstaander ziet een Grinberg sessie er soms uit als een soort massage of als een Osteopathische behandeling, 

Maar de Grinberg Methode is géén vorm van therapie en we behandelen géén medische diagnoses. De Grinberg Methode is beter te omschrijven als een vorm van ‘hands-on’ leerproces. Op een gestructureerde manier kun je ontdekken, hoe je bergen van energie verliest b.v. door het onbewust aanspannen van spieren en spiergroepen of door ineffectieve denkprocessen.

Elke Grinberg practitioner gebruikt zijn handen om het PASSION-proces te sturen: soms met intense druk, dan weer met minieme aanraking afgewisseld met het subtiel bewegen van een arm of been.

Na een sessie kun je oefeningen aangereikt krijgen die je je helpen om je proces te versnellen.

Daphne
(41 jaar)

Wat ik ervaren heb? 

Ik dacht dat ik goed tegen pijn kon.

Maar gedurende het PASSION-proces werd mij duidelijk dat ik me  eigenlijk met alle macht verzette tegen het ervaren van pijn door al mijn spieren aan te spannen.

Toen ik stopte met weerstand geven, kon ik pas voelen hoe bang ik eigenlijk was voor pijn.

En pas toen ik stopte om mij te verzetten tegen ongemak (zoals pijn), ging ik mijn kracht ervaren.

Een traject Grinberg Methode 

bestaat meestal uit vijf tot acht sessies, een en ander is afhankelijk van je doelstelling.
 
In de eerste sessie probeer ik samen met jou helder te krijgen of je hier op de juiste plek bent en wat je doel is. 

- Wat zou je graag willen veranderen in je leven? 
- Hoe verloopt je leven tot nu toe? 
- Waar wil jij op focussen? 

Het kan zijn dat we besluiten dat je elders beter op je plek bent.
Als we wel doorgaan, volgt een serie sessies waarbij we na 5-8 keer evalueren.

Vraag jij je af of deze methode iets voor jou is?
Je hebt vanaf 1 mei de mogelijkheid om een volledige probeer sessie te boeken met 75% korting!

Voor wie is de Grinberg methode geschikt?

In mijn praktijk zie ik vooral hoog sensitieve vrouwen die nieuwsgierig en moedig zijn. Vrouwen die nog het vermogen hebben om open te zijn naar zichzelf en geduld kunnen opbrengen om met vastgeroeste gewoonten aan de slag te gaan (in plaats van dat je direct een oplossing eist voor je probleem).

Als familiaire- of arbeidsomstandigheden op een bepaald moment erg veel aandacht van je vragen, dan is het vaak teveel om met jezelf aan de slag te gaan. Als er meer rust komt in je leven kun je alsnog een Grinberg-proces aangaan!

Waar komen mijn klanten vandaan?

Ik weet niet precies waarom, maar sommige mensen willen weten waar mijn klanten zoal vandaan komen.
Ik weet niet of het erg relevant is, maar ik zal die vraag hier beantwoorden.

Mijn klanten komen niet alleen uit de regio Hoevelaken/Nijkerk/Amersfoort maar ook bijvoorbeeld uit: Zaandam, Amsterdam, Amstelveen, den Haag, Rotterdam, Utrecht, Bilthoven, Tilburg, Eindhoven, Boekel, Zutphen, Almere, Lelystad, Zeewolde, Ede, Hellendoorn, Hengelo etc.

Wat anderen zeggen:

Valentina
(35 jaar)

Architect

Waarom ik naar Mark kwam? 
Ik heb verschillende lichamelijke klachten waar ik vanaf wil. Ook zoek ik een antwoord op mijn vragen: ‘welke baan past het beste bij mij’, ‘in welk land wil ik dan werken en leven’. Ik ben extreem sensitief en wil weten hoe ik hier het beste mee om kan gaan, want nu twijfel ik vaak en ik voel mij besluiteloos. Die onzekerheid beperkt mij om voluit te leven.

Hoe heeft het proces je tot nu toe geholpen? 
Mijn chronische buik-, nek en schouderpijn zijn significant minder.
Ik ben mij veel meer bewust dat ik mijn spieren aanspan in situaties waarin ik moet presteren. Die klachten hingen samen met een gevoel van minderwaardigheid in bepaalde situaties.

Ik kan mijzelf beter observeren en de lichamelijke symptomen als signaal gebruiken. Mijn mentale activiteit van ‘over-analyseren’, piekeren en mij zorgen maken over mijn lichaam en de toekomst is veel minder. Ik zie wat de triggers zijn die dit gedrag uitlokken en ik kan er gemakkelijker op reageren. Ik heb nog wel eens de symptomen van een beginnende paniekaanval, maar de aanval zelf breekt niet meer door.

Ik vertrouw veel meer mijn onderbuik gevoel.

Marijke
(80 Years)

Pensionado

Why I came to Mark? 
To gain more peace of mind, and have more energy.
Further I have a back- and hip pain that frustrated me and I wanted to get rid of it.

How evolved your process? 
During the sessions I often felt an intense flow of energy through my body. I also felt a lot of sadness releasing which I built up though my life. I recognized all kind of patterns I build up to escape from pain and fear. Patterns where I held myself back from life.

What did you stop that was in between you and your goal? 
I learned how to recognize these patterns and can partially stop a pattern. I am better now in dealing with difficult situations. I am more of myself and I am more assertive. By the way, the pain in my back, hip and knee got less. I am not where I want to be and still continue my process with Mark.

Mark ten Seldam

Mark ten Seldam heeft ruim 30 jaar ervaring als Fysiotherapeut, 20 jaar ervaring als Osteopaat en Cranio-Sacraal therapeut en 10 jaar ervaring als Zijnsgeorienteerd begeleider.
Drie jaar lang volgde hij in Oostenrijk, onder leiding van Avi Grinberg himself en zijn team, de opleiding tot Grinberg praktitioner. Hij is in het bezit van een level 2-certificatie.

Vraag jij je af of deze methode iets voor jou is?
Stel je vraag dan via de contact pagina.

Je kunt de tijd die je nog te leven hebt niet beïnvloeden

Maar je kunt je leven in de resterende tijd nog volop beïnvloeden

>