Bindweefsel massage

[fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

Bindweefsel massage 

Heb je je wel eens afgevraagd wat Bindweefsel massage, Fascie therapie, Periost massage, Cranio-Sacraal therapie e.d. met elkaar te maken hebben? Nou, dat is het bindweefsel.

 

Wat is bindweefsel?
In het lichaam worden er worden vier typen weefsel onderscheiden: spierweefsel, dekweefsel, zenuwweefsel en bindweefsel. Elke structuur, elk orgaan in het lichaam, is uit een mengeling van deze vier weefsels opgebouwd.

Bindweefsel verbindt en omvat vrijwel alle structuren in het lichaam: spieren, organen, huid, bloedvaten, zenuwen. Het loopt als een spinneweb overal omheen en doorheen.

Bindweefsel bestaat uit cellen die soms zo dicht tegen elkaar liggen dat ze elkaar bijna platdrukken terwijl ze op andere plaatsen erg ver van elkaar verwijderd kunnen zijn. De plakstof tussen de cellen kan de ene keer zo dun/zacht zijn als water met gelatine, terwijl het op andere plekken zo hard is als kalk (bot).

Als je je lichaam met een huis vergelijkt ,dan kun je de cellen vergelijken met de stenen van een huis. De plakstof kun je vergelijken met het cement. Die vergelijking gaat niet helemaal op, want het ‘cement’ in het lichaam kan i.t.t. cement, variëren van dikte en viscositeit (vloeibaarheid). Hierdoor kan bindweefsel zowel sterk, als ook soepel blijven.

Het bindweefsel kan dus in grote mate van structuur variëren, b.v. van zeer elastisch (net onder de huid) tot een strak vlies om de spieren maar het kan ook zo trek vast zijn als staal (in de pezen). Wist je trouwens dat naast bot, ook vet, bloed en lymfe tot het bindweefsel worden gerekend?

 

De functie van bindweefsel:
Bindweefsel ondersteunt en voedt de overige weefsels en organen. Het moet stevigheid bieden maar tegelijkertijd ook soepel zijn zodat het kan meebewegen.

Maar het speelt ook een belangrijke rol bij:
– het reguleren van pijn,
– bij het doorgeleiden van krachten in je lichaam tijdens bewegen,
– bij het transport van voedingsstoffen naar de huid en andere weefsels en
– bij het afvoeren van afvalstoffen naar de lymfe banen.

Het bindweefsel wordt vaak gezien als een ‘passieve’ structuur, maar het werkt in nauwe samenwerking met het Centrale Zenuw Stelsel. Waarschijnlijk zijn delen van het bindweefsel ook betrokken bij de motorische controle en het gevoel van evenwicht en positie van het lichaam (proprioceptie).

 

Overal in het lichaam vind je bindweefsel:
Het bindweefsel vormt een continue, ononderbroken structuur die je overal in het lichaam terug kan vinden in verschillende vormen en op verschillende dieptes. Je kan zelfs spreken van een bindweefselskelet: je kan van iedere willekeurige plek in het lichaam naar een andere gaan zonder ooit het bindweefselskelet te verlaten.

Om dit beter te begrijpen kan het bindweefsel worden opgedeeld in verschillende onderdelen:
– het bindweefsel dat de spieren omvat wordt Fascia of Aponeurose genoemd. Deze fascia kan worden onderverdeeld in een oppervlakkige, middelste en diepe laag.
– het bindweefsel om de botten wordt Periost genoemd
– het bindweefsel dat het centrale zenuwstelsel omvat wordt Dura genoemd.

Het ononderbroken karakter van de fascia laat zien dat door vervorming van de fascia (b.v. tijdens aanspanning) elders in het lichaam trek of spanning kan ontstaan. Als dit een chronisch karakter krijgt dan kan een chronische spanning in de fascie op afstand elders in het lichaam pijn veroorzaken. Dit verklaart waarom, ondanks therapie, pijn in een bepaald deel van het lichaam (b.v. schouder – of kniepijn) kan aanhouden door een spanning in een ander deel van het bindweefsel (b.v. de inwendige organen).

Problemen in het Bindweefsel systeem worden vaak veroorzaakt door een trauma. Een trauma duidt in medische vaktaal op een op het lichaam inwerkende kracht. Een verzwikte enkel heet een enkeltrauma. Een trauma kan zowel een fysiek als emotioneel effect hebben. Meestal betreft het een combinatie van beiden. In principe is ons lichaam in staat om de effecten van trauma’s te verwerken.

Soms echter, is het lichaam niet in staat om de energie, die met zo’n trauma gepaard gaat, ineens te verwerken. De energie die met zo’n trauma gepaard gaat wordt dan opgeslagen in het bindweefsel misschien te vergelijken met een elastiekje dat je opdraait en vasthoudt. Er ontstaan dan verhoogde spanning ergens in het bindweefsel, ook wel blokkades genoemd.
Die blokkades belemmeren op termijn de beweeglijkheid van het bindweefsel systeem in ons lichaam. Op langere termijn kunnen hierdoor klachten ontstaan die zonder oorzaak lijken te zijn. Abnormale spanningspatronen in het bindweefsel kunnen op schijnbaar bizarre wijze doorgegeven worden van het ene deel van het lichaam naar het andere. Een verhoogde bindweefselspanning in de buik kan via de fascie bijvoorbeeld een belemmering betekenen voor het functioneren van de nek waardoor uiteindelijk nekklachten kunnen ontstaan.

We zijn gewend dat er altijd op de plaats van de pijn behandeld wordt, maar dit is de reden waarom er ook op afstand van de plaats van de pijn behandeld kan worden!

 

Behandeling van bindweefsel:
Met deze kennis in het achterhoofd, en omdat het bindweefsel zo divers is, zijn er vanuit verschillende invalshoeken verschillende therapieën ontwikkeld:
– de klassieke bindweefselmassage van Elisabeth Dicke en Teirich-Leube,
Cranio-Sacraal therapie,
Osteopathie,
Grinberg methode,
en er zijn nog veel meer methodes die overeenkomende-, maar soms ook wisselende doelen nastreven.

 

Doelen:
De doelen met bindweefsel massage kunnen dus, afhankelijk van de therapievorm, divers zijn:

– verbeteren van de doorbloeding van het bindweefsel
– herstel van de souplesse van het bindweefsel
– verbeteren van de huid en huidconditie
– verminderen oedeem
– verminderen van rimpels
– soepel en los maken van verkleefde littekens
– verbeteren van de functie van inwendige organen
– verminderen van obstipatie
– verminderen van onbegrepen pijnsyndromen
– harmoniseren en ontspannen van lichaam en geest
– verbeteren van de mobiliteit van gewrichten
– verhogen van energie
– verminderen of oplossen en loslaten van spanning in de fascie en dura
– verminderen of oplossen van lage rugpijn en bekkenpijn
– verminderen of oplossen van periost-pijn

 

Methode:
Ik hoop dat je uit het bovenstaande kunt afleiden dat ook de handgrepen bij de diverse vormen van bindweefselmassage variëren:

– van massage met de vlakke hand tot diepe drukpuntmassage met een vinger of duim.
– van een onbeweeglijke handgreep tot ritmische bewegingen.
– van een zeer forse druk via een snijdend en knijpend aanvoelende handgreep tot een nauwelijks waarneembare aanraking.

Met name deze laatste handgreep bezorgt een grote groep mensen ongemak. Want ze hebben het idee dat er toch ‘iets’ moet gebeuren met massage en dat je het toch intensief moet voelen. Het vraagt van deze groep geduld, om te gaan ‘ervaren’ i.p.v. ‘verklaren’ wat het effect is van de behandeling.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”” margin_bottom=”60px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”single solid” sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
>