dry needling – bijwerkingen – nadelen en prikletsels

De keerzijde die nauwelijks vermeld wordt  leestijd 1,5 minuten

Heb je meer klachten na  een dry-needling behandeling? Je bent niet de enige!

 Ik heb deze pagina voor het eerste gemaakt in 2017. Sindsdien wordt deze pagina meer dan 500 keer per maand bezocht.

Ook wordt ik door mensen uit Nederland en zelfs België benaderd die een negatieve ervaring met dry-needling hebben gehad, en die deze ervaring willen delen.

Mijn conclusie hieruit is,  dat er een grote groep mensen is, die (meer) klachten krijgen na een behandeling met dry-needling. Eén persoon heeft mij geschreven dat ze deze extra bijwerkingen van dry-needling juist opzoekt om haar klacht in een breder perspectief op te lossen. Ik kom daar verder op de pagina met "het verhaal van Hilde" op terug.

Als fysiotherapeut ben ik niet tegen dry-needling, maar ik vind wel dat je bekend moet zijn met de risico's.  Elke behandeling kan namelijk bijwerkingen hebben.

Uit de enquête blijkt echter dat veel mensen in het geheel niet, of in niet voldoende mate op de nadelige gevolgen of risico's van deze methode  zijn gewezen.

Wat nog kwalijker is als een fysiotherapeut zegt dat er geen nadelige bijwerkingen zijn, of dat de verergering van je klacht niet door dry-needling veroorzaakt kan zijn.
Tegenwoordig hoor ik als verklaring dat de klachten ontstaan zijn ná dry-needling maar niet door dry-needling.  
Emma: "volgens de fysio kon het echt niet door de behandeling komen maar was het een latente klacht die er al gezeten moet hebben.. en kon hij de pijn juist verhelpen... dus helaas was ik zo goed van vertrouwen om terug te gaan en me nog een keer te laten behandelen met alle gevolgen van dien.. nu functioneer ik niet zonder pijnstillers".

Daarom ben ik van mening dat er veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de nadelige effecten van dry-needling en de kans op 'prikletsel'. Dat er klachten zijn is duidelijk, maar hoe groot is die kans?

Als je zelf een negatieve ervaring hebt gehad en je wilt deze delen dan kun je hier bijdragen!
Klik dan op de volgende link: wat ik heb ervaren is..

Dry-needling leestijd 0,5 minuut

Dry-needling was en is nog steeds een hype in fysiotherapieland. Ook andere behandelaars zoals osteopaten en chiropractoren hebben dry-needling ontdekt.

Op dit moment wordt dry-needling voor heel veel (pijn)klachten ingezet: hoofdpijn, ischias, kaakpijn  maar ook bijvoorbeeld bij pijn door lymfeoedeem. 

Voor zover ik begrijp is dry-needling bedoeld voor een snel resultaat bij de behandeling van myo-fasciale triggerpoints in gespannen spieren. Snel betekent 2 tot maximaal 3 behandelingen. Je vind succesverhalen te over op internet.

Collega's die dry-needling toepassen denken daarbij verschillend over de behandeling: de ene vindt dat een behandeling altijd pijnloos moet zijn terwijl een andere vindt dat er best een licht onaangenaam  gevoel of een lichte spierpijn mag ontstaan.

De ene collega vindt dat je  klachten bij 2-3 keer prikken over moeten zijn, de andere behandeld veel vaker.

Het is goed om te beseffen dat elke behandeling een nawerking kan hebben die gewoonlijk een maximale duur kent van twee dagen.

Maar van dry-needling worden méér bijwerkingen beschreven dan van welke vorm van therapie dan ook.

Eén heldere reden waarom je moet oppassen met dry-needling leestijd 0,5 minuut

“Geen mens is hetzelfde”, aldus chirurg Anton Kerver van het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven.
 “De anatomie, het verloop van zenuwen, bloedvaten en spieren zijn bij niemand gelijk.”

Daarom heb ik het computerprogramma CASAM ontwikkelt die het ‘anatomische gemiddelde’ van alle mensen op het lichaam van de patiënt projecteert voordat we gaan opereren.
Hierdoor kan een chirurg direct zien hoe hij de kans op zenuwschade kan beperken als hij gaat snijden.

Dry-Neeling naalden worden zonder projectie op gevoel ingebracht, ze gaan 3 tot 7 cm diep je lichaam in. Vaak gaat het goed, maar het gaat ook regelmatig mis. 

Bijwerkingen, nadelen en risico's van dry-needling ('prikletsels') leestijd 0,5 minuut

Een grote groep mensen heeft klachten die passen bij een ontregeld zenuwstelsel (vegetatieve klachten). Misschien zijn sommige mensen gevoeliger dan andere voor het prikken. Zelf heb ik als werkhypothese dat hoog gevoelige mensen (HSP) mogelijk meer vatbaar zijn voor een ontregeling. 

Bijwerkingen:

  • Spierpijn en/of lichte ongemakken van voorbijgaande aard (2 uur-2 dagen)

Nadelen: (ontregeling van je vegetatieve systeem)

  • Extreme pijn  tijdens de behandeling  "het huilen staat mij nader dan het lachen"
  • Extreme napijn die langer dan een week duurt
  • Verergering van de klacht waarvoor je kwam en die na 6 maanden nog aanwezig is
  • Een 'wazig' gevoel in het hoofd dat wel een week kan aanhouden
  • Duizeligheid die wel een week kan aanhouden
  • Hoofdpijn
  • Een 'misselijk' gevoel, een maag die 'omdraait' , soms gaan deze klachten gepaard met overgeven
  • Een beroerd of ziek gevoel. 

Risico: prik-letsels (schade)

  • Afgebroken naaldpunten (hier 2x gemeld)
  • Kleine of grote bloedingen in het weefsel (ader of slagader aangeprikt)
  • Scherpe pijn, langer dan twee maanden aanhoudend (waarschijnlijk is er in een zenuw geprikt)
  • Klaplong (pneumothorax, hier 3x gemeld)

De nadelige effecten lijken niets te maken te hebben met ondeskundigheid, want de behandelingen zijn gegeven door ervaren collega's welke zowel bekwaam als bevoegd zijn om deze dry-needling behandelingen toe te passen. 

Dry-Neelding als middel tot persoonlijke ontwikkeling leestijd 0,5 minuut

Het verhaal van Hilde:

Ik heb de indruk dat ik veel stress en onderdrukte emoties heb opgeslagen in mijn rechter knie.

Ik heb er bewust voor gekozen om mijn lichaam een handje te helpen m.b.v. een dry needling behandeling om daarna bewust stil te staan bij wat er op kwam aan verschijnselen, omdat ik het andersom niet kon oplossen.

Na de behandeling heb ik meer ontspanning en pijnvermindering op verscheidene bekende pijnplekken in mijn lichaam (van linkerschouder tot rechterbil), die ontspanning voelde ik al tijdens de behandeling gebeuren tezamen met een toegenomen bewegelijkheid en kracht in de knie en veel minder pijn. Ik ervaarde een betere belastbaarheid. Wel had ik nog een beurs gevoel rond mijn knie.

Na de behandeling moest ik ook paar keer boeren, wat meestal duidt op het opheffen van energieblokkades. Ik ben ervan overtuigd dat lichaam en geest samen werken en dat bij zulke aanhoudende klachten geen "makkelijke" oplossingen bestaan.

Als je voor deze behandeling kiest moet je dus bewust kiezen en je er bewust van zijn dat je dan het traject gezonde geest in een gezond lichaam andersom doorloopt. Als je geen aandacht geeft aan wat er opkomt na de behandeling ben je binnen de kortste keren weer terug bij af.

Ik doe dus lekker even rustig aan en geef mijn lichaam rust en de tijd om een nieuwe evenwicht te vinden. Mijn fysio is het overigens helemaal met deze benadering eens.

Deze aanpak sluit goed aan bij de werkmethode van InnerChange.

Psychologisch letsel leestijd 0,5 minuut

Uit bovenstaand verhaal blijkt dat je de onbedoelde effecten van een dry-needling behandeling dus ook kan gebruiken voor een persoonlijk groei traject.

Maar de meeste mensen willen gewoon van hun klacht af. Dan is het erg vervelend als je meer lichamelijke en emotionele klachten krijgt. Nog pijnlijker wordt het als je hierover bij je behandelaar klaagt en dan te horen krijgt:
- "dat moet aan je eigen pijnbeleving liggen. Je ervaart de pijn wat erger dan andere mensen".
- "dat heb ik nog nooit meegemaakt met dry-needling".
- "ik vind het bijzonder dat dit gebeurt. Je bent de enige die dit ervaart".
- "dit kan niet door dry-needling veroorzaakt zijn".

Je voelt je in je klacht niet erkend en je merkt dat er bijna gesuggereerd wordt dat het 'tussen je oren' zit (of te wel "je stelt je aan"). Nou zit trauma zowel tussen de oren maar het laat ook sporen na in ons lichaam. En het is niet de bedoeling dat dat door de reactie van je behandelaar verergerd.

Uit de enquête blijkt dat:
82% niet geïnformeerd is over de mogelijk nadelige gevolgen van dry-needling (hier ontbreekt dus de wettelijke verlichting om vooraf geïnformeerd te zijn over je behandeling met dry-needling ="
informed consent" ).
67% rapporteerden een toename van de klachten na de eerste behandeling
Pijn, zweten, hoofdpijn, gevoel van flauw vallen, kwamen het vaakste als klacht naar voren
90% gaf de klacht door de behandeling een cijfer 7 of hoger voor de ernst van de klacht.
81% maakte de klacht bespreekbaar bij de behandelaar
12% voelde zich door de behandelaar erkend in de klacht
60% heeft de klacht nog na 6 maanden na dry-needling

Wil je helpen? Vul dan het enquête formulier in en klik dan op de volgende link:
wat ik heb ervaren is..


Ik ontvang heel veel mails over dit onderwerp.
Bij deze de reactie van Dylan:
“Hoi, Ik lees het artikel over dry needle. Ik wil even door geven dat ik het 2 x heb ondergaan en dat de pijn alleen maar erger is geworden.
Maar mijn collega met bijna de zelfde rug klachten was naar 2 behandelingen pijnvrij. Idd geen mens is het zelfde”, aldus Dylan.

Bij deze de reactie van Baukje:
“Ik denk dat het prikken te heftig en te diep is gegaan. Alles lijkt erop dat ik aan de behandeling zenuwpijn heb overgehouden. Soms zulke heftige pijnaanvallen, bijna ondraaglijk met uitstraling naar mijn hele arm, hand en vingers. Alle symptomen van zenuwpijn, aldus Boukje.

Bij deze de reactie van Annie:
Ik ben nu twee en halve week verder na een 1e behandeling. Mijn klachten zijn verergerd. Ik word nu zelfs af en toe 's nacht wakker van een fikse (zenuw)pijnscheut. Ik denk dat er een zenuw is geraakt ofzo. Tijdens de behandeling voelde ik ook enkel zenuwpijn, geen spierkramp of iets dergelijks.


Dry-needling of drukpuntmassage? (manuele triggerpoint therapie) leestijd 1 minuut

In het tijdschrift Physios van december 2017 werd een artikel gewijd aan de invloed van triggerpoint therapie op pijn. Daarin werd aangehaald dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er géén verschil in effectiviteit werd gevonden tussen dry-needling vergeleken met die van drukpuntmassage (manuele compressie met de duim, vingers of elleboog).

Dry needling bleek niet effectiever te zijn dan manuele compressie. Deze bevindingen verbaasden de onderzoekers, omdat zij in de praktijk vooral de positieve resultaten van dry-needling kenden.
Daarbij veronderstelde de onderzoekers dat dry-needling nauwkeuriger de trigger points zou raken dan wanneer je dit met duim, vingers of elleboog zou uitvoeren.

Beide groepen blijken direct na vier behandelingen verbeterd te zijn op pijndrempel verhoging, functionele beperkingen, spier elasticiteit en spierstijfheid.

Tijdens de drie maanden follow-up bleken beide groepen nog steeds verbeterd te zijn op functionele beperkingen en nu ook op pijnintensiteit. Tussen de groepen bestond er wederom géén verschil.

Kortom:
Dit onderzoek laat zien dat er weinig verschil is of je een myofasciaal triggerpoint behandeld met een naald, duim, vinger of elleboog.

Wat wel een groot verschil is, is dat manuele triggerpoint behandeling de hierboven beschreven nadelen van dry-needling niet kent. Aan jou de keuze!

Waarom wordt drukpunt massage gemeden? leestijd 0,5 minuut

Ik heb mij lang afgevraagd waarom veel collega’s drukpuntmassage (manuele triggerpoint therapie) mijden.
Ik kan slechts 4 redenen bedenken: (Ik houdt me aanbevolen voor aanvullingen)

– drukpuntmassage kost kracht en inspanning (het kost je zweet en pijn als therapeut)
– drukpuntmassage kost tijd (30 minuten)
– drukpuntmassage vraagt veel ervaring en gevoel
– ongeduld van de therapeut
(In Fysiopraxis nummer 2 van 2019 wordt als reden voor het toepassen van dry-needling gegeven: “onvoldoende blijvend effect na twee behandelingen reguliere fysiotherapie”. Bij de vijfde? behandeling dry-needling werd met dry-needling het longvlies aangeprikt, een klaplong tot gevolg).

Mark ten Seldam

Mark ten Seldam heeft een onorthodoxe aanpak en probeert snel tot de kern van het probleem van de klant te komen.

Hij werkt als holistisch fysiotherapeut – in de regio Hoevelaken, Nijkerk en Amersfoort en is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen die in het dagelijkse leven belemmerd worden door chronische pijn en vermoeidheid, o.a. ten gevolge van prikletsels.

Hij volgde de opleiding tot Grinberg Practitioner. Daarnaast werkt hij als psychosomatisch fysiotherapeut en heeft meer dan 30 jaar ervaring met Cranio-Sacraal therapie, Osteopathie en Zijnsoriëntatie.

>