Patiënten met een verwijzing van hun huisarts krijgen méér behandelingen fysiotherapie !

Patiënten die fysiotherapie gebruiken zonder verwijzing van een huisarts zijn duurder uit!

Sinds 1 januari 2006 is het wettelijk mogelijk om zonder tussenkomst van een verwijzer, dus zonder een verwijsbriefje van je huisarts of specialist, een fysiotherapeut te consulteren. Dat scheelt een hoop gedoe en is voor veel patiënten een uitkomst. Maar financieel bekeken zit er wel een addertje onder het gras!

Omdat  uw klacht soms ook het gevolg kan zijn van een aandoening of ziekte die buiten het domein van de fysiotherapie valt, vraagt het aan de kant van de fysiotherapeut om zorgvuldigheid. Bij het eerste bezoek aan uw fysiotherapeut, zal deze daarom eerst kijken of er sprake is van z.g. ‘rode vlaggen’. Dat zijn symptomen die er op zouden kunnen wijzen dat aan uw klacht van het houdings- bewegingsapparaat een aandoening of ziekte te grondslag zou kunnen liggen die eerst door uw huisarts zou moeten worden gezien. Voordat een fysiotherapeut besluit of hij u in behandeling neemt zal hij u dus eerst ‘screenen’ . Uw fysiotherapeut krijgt daarvoor een geringe vergoeding (code 1850).

Als deze screening geen bijzonderheden oplevert dan neemt hij/zij u verder in behandeling en start met een ‘intake’ en daarna een onderzoek (code 1860). De vergoeding die uw fysiotherapeut ontvangt voor de screening en intake en onderzoek is ongeveer evenveel als hij/zij krijgt voor een onderzoek ná verwijzing door uw huisarts of specialist (code 1870).

Wat de meeste patiënten zich niet realiseren is dat hun zorgverzekeraar voor de screening en intake TWEE behandelingen rekent van het ingekochte deel fysiotherapie. Voorbeeld: als u in uw aanvullende polis jaarlijks 6 behandelingen fysiotherapie vergoedt krijgt, dan bent u al twee behandelingen kwijt aan de intake en onderzoek en houdt u nog maar 4 behandelingen over voor therapie. In dit voorbeeld bent u 16% slechter af (duurder uit) dan een patiënt die komt met een verwijzing van zijn/haar huisarts! Het is maar dat u het weet!

Als u krap zit in uw vergoeding fysiotherapie dan is het raadzaam om een verwijzing van uw huisarts te vragen. N.B.: een bezoek aan de huisarts gaat, net zoals een bezoek aan uw fysiotherapeut, NIET ten koste van uw eigen risico!

Mark ten Seldam

Mark ten Seldam van InnerChange heeft * 30 jaar ervaring als Fysiotherapeut * 20 jaar ervaring als Osteopaat * 10 jaar ervaring als Zijnsgeoriënteerd begeleider. Hij ontdekte al vroeg in zijn carrière dat lichamelijke klachten met grote regelmaat een gevolg zijn van een verstoorde balans tussen draagkracht en draaglast. Hij merkte op dat heel veel mensen het niet in de gaten hebben wanneer ze uit balans raken. En hij ontdekte de oorzaak van dit probleem en vond een oplossing! Mark is gespecialiseerd in ontspanning en stress reductie en begeleidt hoog-sensitieve mensen met stress gerelateerde klachten, milde angst en depressie, burn-out en mensen met onverklaarde klachten (SOLK). Daarnaast begeleidt hij een selecte groep mensen op hun pad van psychologische en spirituele groei.

  • Nick schreef:

    Dat is heel goed om te weten. Het loont uiteindelijk dus wel om via de huisarts te gaan. Ik vraag me alleen af of dat wel echt efficient is.

  • >